Hopp til innhold

Holder grillet om AP-overvåkning

I går forsvarte USAs justisminister Eric Holder overvåkningen av nyhetsbyrået AP. I dag måtte han igjen svare på spørsmål om det som for lengst har blitt kalt en skandale.

Eric Holder

PRESSET: USAs forsvarsminister Eric Holder forsvarte overvåkingen av nyhetsbyrået AP.

Foto: ALEX WONG / Afp

I høringen i Representantenes hus gjentok Holder seg fra gårsdagens pressekonferanse.

– Som jeg har sagt tidligere kjenner jeg ikke detaljene i saken, siden jeg hadde erklært meg inhabil, sier Holder.

Ble presset

Han gjentok også at han fortsatt har tillit til folkene som gjennomførte overvåkningen, og at de har tatt veloverveide avgjørelser.

I høringen ble Holder presset av den republikanske representanten Jim Sensenbrenner på hvem som hadde ansvaret for å ha satt i gang overvåkningen.

Som følge av dette medgikk Holder at ansvaret for overvåkningen lå hos hans underordnede, assisterende statsadvokat James M. Cole.

Skandale

Telefonovervåkningen har allerede fått mange til å reagere. Justisdepartementets inngripen i kommunikasjonen til nyhetsbyrået AP har blitt kalt den «verste overvåkningsskandalen siden Nixon».

Tirsdag ble en pressekonferanse som egentlig skulle handle om noe helt annet overskygget av at journalistene krevde svar om overvåkningen fra justisministeren.

Det var her det kom fram at Holder hadde erklært seg inhabil for å unngå en interessekonflikt, slik at etterforskningen ble sett på «som uavhengig», ifølge CNN.

– Grov lekkasje

På pressekonferansen tirsdag uttalte Holder at en FBI-etterforskning ble ødelagt av lekkasjen til AP.

– Dette dreier seg om en veldig alvorlig lekkasje. En av groveste jeg har vært vitne til. Det er ikke en overdrivelse å si at det satte amerikanske liv i fare. Derfor krevde det å etterforske denne saken krevde veldig aggressive tiltak, sa Holder.

Vil styrke kildevernet

Pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus uttalte tidligere i dag at president Barack Obama nå gir sin støtte til et lovforslag som er ment å styrke kildevernet i pressen.

Loven vil ifølge NTB gi journalister juridisk beskyttelse når de verner sine kilder, og målet er nå å gjøre et nytt forsøk på å få forslaget vedtatt i Kongressen.