Skogbrannen sprer seg i USA

Nærmere hundre branner herjer på vestkysten av USA. Sterke vindkast sprer og gir liv til flere, dødelige skogbranner. Nå evakueres en halv million mennesker fra delstaten Oregon. Minst 15 har mistet livet.

The golden gate-broa i San Francisco

Voldsomme skogbranner herjer i delstatene California, Oregon og Washington i USA.

Foto: Frederic Larson / AP

Skogbrannene på vestkysten av USA fortsetter å rase med uforminsket styrke. Bilder viser hvordan himmelen er farget oransje mens bakken brenner ved siden av storbyer som San Francisco.

I Oregon er over 360.000 hektar svidd av de siste dagene. 500.000 av delstatens 4,2 millioner innbyggere må forlate sine hjem, opplyser myndighetene.

– Vi har aldri sett så mange ukontrollerte branner i delstaten vår, skriver Oregons guvernør Kate Brown.

Tusenvis må også forlate hjemmene sine i delstatene California og Washington. Brannene har allerede slukt flere boligområder, og gjort husene om til aske.

Måtte flykte raskt

– Takk Gud for at vi var hjemme, sier Julio Flores.

I Bear Creek trailer park skulle to av barna hans ha vært hjemme alene mens faren var på jobb.

Hell i uhell hadde koronapandemien ført til at faren måtte redusere arbeidstida si på restauranten.

Det reddet trolig livet til familien. Kort tid etter at Julio kom hjem, stod nesten alle hjemmene i området i brann, skriver Reuters.

Brannkonstabel i skogbrann i USA

En brannkonstabel kjemper mot flammene i California. Bildet er tatt 7. september.

Foto: Noah Berger / AP

Flere døde i skogbrannene

Utenfor San Francisco blokkerte røyk og aske for sola midt på dagen torsdag. Kelly Groth våknet klokka 07 og trodde det fortsatt var natt.

– Jeg trakk fra gardinene og så at himmelen var mørke oransje, og det føltes så apokalyptisk. Jeg har bodd i området hele mitt liv og har aldri sett noe lignende, sier Groth til NBC News.

Så langt har minst ti personer i California mistet livet i skogbrannene som har herjet over flere dager. Fire personer er døde i branner i nabostaten i Oregon, skriver Reuters.

I tillegg har en ett år gammel gutt mistet livet i delstaten Washington, ifølge politiet.

Det fryktes at antall døde vil fortsette å stige. 16 mennesker er savnet nord i California, og flere områder er utilgjengelige for redningsmannskapene.

San Francisco

Dagslyset forsvant i San Francisco.

Foto: ADRIANNA TAN / Reuters

Usanne rykter på sosiale medier

Samtidig som brannene spres, florerer desinformasjon om årsaken til brannene på sosiale medier. Ryktene hevder at brannene er påtent av politiske aktivister.

Det er blant annet den høyreradikale gruppen «Proud Boys» eller venstreradikale «Antifa» som får skylda, skriver The Guardian.

Myndighetene i Oregon ber folk om å slutte å dele de usanne meldingene.

– Ryktespredningen gjør jobben med å beskytte samfunnet vanskeligere, skriver sheriffens kontor i Jackson county på Facebook torsdag.

Samtidig bekrefter politiet i Ashland at en av brannene etterforskes, men sier samtidig at det ikke er noe som indikerer at den er påtent av aktivister.

Uvanlig varme og tørre vinder

I California er mer enn 890.000 hektar svidd av. Det er en ny dyster rekord for delstaten. Omfanget skyldes en enorm tørke som har pågått i nesten 20 år.

Uvanlig varme og tørre vinder fra øst har gitt ekstra energi til skogbrannene. Kraftige vindkast spredte flammene fra hus til hus.

Klimaforskere mener global oppvarming også er noe av årsaken til de dødelige brannene. Klimaendringene har ført med seg mer ekstremvær. Våtere og tørrere årstider har etterlatt mer brennbar vegetasjon.

Brannene har også rammet store områder i både Oregon og Washington. Det er sjelden at de to delstatene nord for California opplever så kraftige branner siden klimaet er kjøligere og fuktigere der enn lenger sør.

SISTE NYTT

Siste nytt