Hopp til innhold

Over 100.000 koronadøde i verden

Det offisielle tallet for ofre for pandemien passerte langfredag 100.000. Men etter alt å dømme er det reelle tallet døde langt høyere.

Rekker med kister i San Giovanni-kirken i Serlate i Italia, landet som er hardest rammet av koronaviruset.

Rekker med kister i San Giovanni-kirken i Serlate i Italia, landet som er hardest rammet av koronaviruset.

Foto: PIERO CRUCIATTI / PIERO CRUCIATTI

Ifølge nettstedet Worldometer, som teller antall døde av covid-19 i verden, er tallet på døde 100.474 fredag klokken 19.30.

Også nettstedet til det amerikanske sykehuset Johns Hopkins har registert over 100.000 døde.

Tallet hundre tusen er nådd 101 dager etter at den kinesiske regjeringen kunngjorde at de hadde oppdaget «lungebetennelse av en ukjent opprinnelse».

Likevel er det uklart hvor mange som totalt har mistet livet. Det franske instituttet for demografiske studier (INED) sier ifølge AFP at koronakrisen er en «statistisk utfordring».

Teller forskjellig i forskjellige land

Grunnen til uklarheten om tallene er at land registrerer koronadøde på forskjellig vis.

Alle land teller med smittede som har dødd på sykehus, men når det gjelder de som har dødd på sykehjem, aldershjem eller i egne boliger, er det stor variasjon.

  • Spania og Sør-Korea teller med alle døde som har testet positivt for viruset, uansett om de har dødd på sykehus eller andre steder.
  • Iran teller bare de som har dødd på sykehus.
  • Inntil nylig talte ikke Frankrike med dem som hadde dødd på sykehjem. Det har vist seg å være en stor andel – rundt en tredel av det totale tallet.
  • I USA varierer tellemåten fra delstat til delstat. Mens New York teller med dødsfall på aldershjem, gjør California ikke det.
  • Også Italia, som har det høyeste dødstallet med over 18.000 registrerte, telles bare døde på noen av de største sykehjemmene.

Mange ikke registrert som smittet

Det er også stor variasjon i hva som skal til for at covid-19 blir registrert som dødsårsak.

For eksempel registrerer man i Spania bare de som er testet og registrert som smittet mens de var i live.

På grunn av en mangel på testutstyr, blir ikke personer testet etter at de er døde. Dermed blir ikke en person som trolig er død på grunn av covid-19, ikke registrert med det som dødsårsak så lenge det ikke er gjort en test.

Totalt er det registrert 15.970 i Spania som døde av viruset. Det spanske justisvesenet, som også registrerer dødsfall, regner også med sannsynlige koronadødsfall.

Det har ført til at i regionen Castilla La Mancha er justisvesenets tall for koronadøde tre ganger så høyt som tallet fra helsemyndighetene.

Også statistiske gjennomganger av antall døde sammenlignet med tidligere år, tyder på at det er store mørketall.

Det samme er tilfelle for mange land. I italienske Bergamo, var det i første halvdel av mars 108 flere døde enn i samme periode i fjor,. Det var en økning på 193 prosent. Likevel var bare 31 av dødsfallene registrert som koronadøde.

I tillegg kommer at det er tvil om hvorvidt noen land lyver om antall døde.

Italia verst rammet

På den offisielle statistikken er Italia landet som er hardest rammet med 18.849 døde.

Deretter følger USA (17.995), Spania (15.970) og Frankrike (12.210).

Kina, der koronaviruset først ble kjent, har 3336 døde.

SISTE NYTT

Siste nytt