Over 100.000 færre asylsøkere til Tyskland i fjor

Mens det kom 280.000 asylsøkere til Tyskland i 2016, sank antallet med nesten 100.000 i 2017.

Ankomstsenter Halberstadt

FÆRRE: En jente utenfor konteinere ved ankomstsenteret for asylsøkere i Halberstadt i Tyskland.

Foto: Jens Meyer / AP

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière, sier at tallet på asylsøkere i Tyskland sank til 186.644 i 2017. Statistikken viser at antallet asylsøkere har falt to år på rad.

I 2016 var antallet omtrent 280.000. Toppunktet var under flyktningkrisen i 2015, da 890.000 søkte asyl i Tyskland.

– For høyt tall

Selv om tilstrømningen har avtatt kraftig siden da, mener innenriksminister Thomas de Maizière at det fortsatt kommer for mange til Tyskland for å søke asyl.

Thomas de Maizière

ASYLTALL: Innenriksminister i Tyskland Thomas de Maizière presenterte de nye asyltallene.

Foto: Odd Andersen / AFP

– I en europeisk sammenheng, og tatt i betraktning hvordan folk kommer hit, mener jeg tallet er altfor høyt, sier de Maizière.

Han peker på at det i praksis er kriminelle menneskesmuglere som avgjør om migranter og flyktninger klarer å komme seg til Europa.

I 2015 og 2016 ankom det like under én million migranter til Tyskland fra blant annet Syria, Afghanistan og Irak. Den tyske regjeringen har forsøkt å stimulere til frivillige returer av asylsøkere som har fått avslag.

I desember opprettet det tyske innenriksdepartementet en ordning der familier som frivillig returnerer til hjemlandet kan søke opp mot 3.000 euro i økonomisk støtte.

– Klare for fremtidens oppgaver

Antall deportasjoner har også gått ned fra 28.000 i 2016 til 26.000 deportasjoner i fjor. Ifølge innenriksminister De Maizière har også tallet på gamle saker, og lengden på saksbehandling blitt redusert.

De fleste asylsøkerne kom fra Syria, etterfulgt av Irak, Afghanistan og Eritrea.

– Migrasjonsverket må ikke lenger håndtere konsekvensene av flyktningkrisen, men kan i stedet vende seg mot fremtidens oppgaver, sier De Maixière.

Enighet om asyltak

Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes kristenkonservative parti CDU har over en lengre periode vært i sonderinger med det bayerske søsterparti CSU og det sosialdemokratiske partiet SPD om en ny regjering.

I forrige uke kom gjennombruddet i forhandlingene. I et 28 sider langt utkast til regjeringserklæring kommer det frem at de tre partiene er enige om å begrense innvandringen til mellom 180.000 og 220.000 asylsøkere i året.

I tillegg skal antall familiegjenforeninger begrenses til 1.000 i måneden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt