Hopp til innhold

Oslo nevnes om mulig sted for møtet mellom Trump og Kim

WASHINGTON DC (NRK): CNN nevner Oslo er en av byene som blir vurdert som sted for toppmøtet mellom President Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-Un i mai. Men kommentator mener Stockholm er en hetere kandidat, dersom møtet ikke skal holdes i Asia.

Kim Jong Un og Donald Trump

TREFFES I OSLO?: Det spekuleres i om lederne for Nord-Korea og USA vil møtes i Norges hovedstad i mai.

Foto: Kcna / Reuters

– Vi har ikke valgt et sted ennå, men vi har kommet fram til fem mulige byer hvor toppmøtet kan finne sted, sa President Trump på en pressekonferanse sammen med Japans statsminister i kveld.

– Vi lar dere få vite hvor det blir ganske snart, sa presidenten.

CNN presenterte kort tid etter en liste med mulige byer der det historiske toppmøtet kan finne sted.

I følge CNNs utenrikspolitiske kommentator John Kirby er Oslo, Stockhom, Helsinki, Geneve, Warszawa og Praha mulige vertsskapsbyer i Europa.

I mai i fjor meldte flere internasjonale medier at hemmelige samtaler mellom representanter fra USA og Nord-Korea hadde funnet sted i nærheten av Oslo.

Stockholm europeisk favoritt

Kirby, som selv er tidligere pressetalsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, holder en knapp på Stockholm som også tidligere har vært nevnt som sted for det oppsiktsvekkende møtet som, ifølge Det hvite hus, skal finne sted i mai.

I Stockholm, Praha og Warszhawa har Nord-Korea ambassader.

Dersom møtet blir i Asia, kan det bli i den demilitariserte sonen på Koreahalvøya. Hvis ikke nevnes Bangkok, Ulambator, Kualalumpur som mulige steder.

På pressekonferansen sa Trump at USA vil gjøre «alt som står i hans makt» for at det kommende toppmøtet blir en «verdensomspennende suksess».

Presidenten sa videre at han håper han får se dagen der Sør-Korea og Nord-Korea kan leve sammen i «trygghet, velstand og fred».

– Pompeo og Kim kom svært godt overens

Trump bekreftet også at hans CIA-sjef og påtroppende utenriksminister Mike Pompeo møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-Un i påsken.

– De kom svært, svært godt overens, sa Trump på pressekonferansen onsdag kveld, der han også understreket av Mike Pompe vil bli «en av de storslagne utenriksministrene i historien» dersom Senatet godkjenner ham.

I neste uke skal senatet stemme over hvorvidt de vil godkjenne Pompeo, som fortsatt er CIA-sjef, som utenriksminister. Republikanernes senator Rand Paul er skeptisk til Pompeo, og Trump ba ham i kveld om å stemme ja.

SISTE NYTT

Siste nytt