NRK Meny
Normal

Yingluck blir Thailands første kvinnelige statsminister

Yingluck Shinawatra og hennes tilhengere kan feire en overlegen valgseier i Thailand. I Dubai sitter hennes bror, eks-statsminister Thaksin, og jubler over valgresultatet.

Det offisielle valgresultatet var ikke offentliggjort ved midnatt søndag, men etter at mer enn 90 prosent av stemmene er talt opp, er det klart at opposisjonspartiet Puea Thai har vunnet valget overlegent.

Partiet har erobra 263 av 500 seter i nasjonalforsamlingen, mot regjeringspartiets 161 seter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Partileder Yingluck Shinawatra blir dermed landets første kvinnelige statsminister. Hun er lillesøstera til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble avsatt i på grunn av korrupsjonsanklager i 2006, og som nå sitter i selvpålagt eksil i Dubai.

– Det første jeg vil gjøre er å hjelpe folket med deres økonomiske situasjon, sa Yingluck etter at de første valgdagmålingene var klare, og la til at hun ikke vil feire seieren før den offisielle opptellinga er ferdig.

– Vi har tapt

Nåværende statsminister Abhisit Vejjajiva stoler på de første målingene, og har allerede gått offentlig ut og erkjent tapet.

– Resultatet er klart. Puea Thai har vunnet valget, og Demokratene har tapt, sa en skuffa Abhisit Vejjajiva til supporterne som var samla i partiets hovedkvarter i Bangkok.

Stemmegivninga i dag var den første valgtesten for regjeringspartiet etter Rødskjortenes massedemonstrasjoner i fjor. Rødskjortene, som støtter Thaksin, demonstrerte i flere uker og endte i et blodig opprør med over 90 drepte.

– Vil jobbe etter beste evne

Den 44 år gamle forretningskvinnen Yingluck er ingen gammel traver innenfor politikk, og det ryktes at den mer erfarne storebroren trekker i trådene fra Dubai. Han har tidligere kalt henne «en klone» av seg selv.

Den ferske politikeren har sagt at hun vil jobbe med å bygge en koalisjon med det mindre partiet Chart Thai Pattana og andre partier.

– Folket har gitt meg en sjanse, og jeg vil jobbe etter beste evne, sier hun, ifølge AFP.

Det var på forhånd frykta at en opposisjonsseier ville føre til nye opptøyer i den thailandske hovedstaden, men foreløpig er det ingenting som tyder på det.

– Folket ønsker forsoning

Thailandsk fjernsyn intervjua Thaksin førfolket gikk til urnene. På telefon fra Dubai ba han alle partier respektere utfallet av valget.

– Alle partier må respektere folkets valg, ellers kan ikke landet vårt oppnå fred. Jeg tror folket ønsker forsoning, og at de vil komme seg videre, sa den tidligere statsministeren, ifølge AFP.

Thaksin forlot Thailand frivilling to år etter at han ble avsatt som statsminister ved et militærkupp, men han er fremdeles en mye omtalt person i landet. Han har også vært svært synlig under valgkampen, selv om han ikke har vært fysisk til stede.

Yinglucks kritikere frykter at hun som statsminister kommer til å gjøre som broren befaler. Dette har hun selv gått ut og benekta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt