NRK Meny
Normal

Ønsker parlamentarisme i Egypt

Det muslimske brorskap sier det ønsker å få innført et parlamentarisk system i Egypt etter valget på ny nasjonalforsamling.

Kairo Egypt

En egyptisk demonstrant på Tahrirplassen ønsker at landets militære ledere skal gå av til fordel for et sivilt styre.

Foto: Amr Nabil / Ap

I morgen starter første del av parlamentsvalget og etter en blodig uke med mye uro har helgen vært forholdsvis rolig, men mye er fortsatt uklart dagen før valget starter.

Den islamistiske organisasjonen sier i en uttalelse at det partiet eller den politiske alliansen som får flertall i den nye nasjonalforsamlingen må danne regjering.

LES: Disse partiene velger de mellom

– Skal representere folket

– Den framtidige regjeringen skal jo representere folket, sier Mahmud Gholza, talsmann for brorskapet.

– Det styrende militærrådet må derfor gi regjeringsoppdraget til det partiet som får flest plasser i den nye nasjonalforsamlingen, sier han videre.

Egypts demokratiske allianse, som domineres av brorskapets politiske gren FJP, ligger an til å vinne valget, som etter planen skal avvikles mandag og tirsdag.

Valget skal gjennom tre runder og blir ikke endelig avgjort før i Januar.

Det blir Egypts første frie valg noensinne.

LES: «Splitt og hersk» gir kaos før Egypt-valget

Snakkes om boikott

– Det er fortsatt uklart hvordan valgene i praksis skal avholdes og hvor stort oppmøtet blir. Dermed er det et spørsmål om hvilken legitimitet disse valgene får etter denne uken som Egypt har vært gjennom, forteller NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Men valgforberedelsene er i full gang. Noen partier snakker om boikott, men de aller fleste partier kommer til å stille med sine kandidater.

Mikkelsen sier det har vært forholdsvis rolig på Tahrirplassen i natt, men siden protestbølgen startet i Kairo forrige lørdag, er 41 personer drept og rundt 2.000 såret.

– Militæret har satt opp en mur som skiller innenriksministeriet fra Tahrirplassen. Det har gjort at det har vært lite voldshandlinger. En demonstrant ble drept i går, men ellers har det vært en ganske rolig helg i Kairo, sier Mikkelsen.

Militærstyret advarer

Samtidig fortsetter demonstrasjonene på Tahrirplassen med krav om at de militære lederne skal gå av til fordel for et sivilt styre i Egypt.

Men Egypts militærsjef Hussein Tantawi advarer i dag om at ingen vil kunne presse de militære bort fra makten, og sikter til demonstrantene på Tahrirplassen.

Han har bedt Muhamed ElBaradei og Amr Moussa om støtte den nyutnevnte statsministeren Kamal al-Ganzuri, til tross for misnøyen blant Tahrir-demonstrantene.

ElBaradei er fredsprisvinner og tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), mens Moussa er tidligere leder av Den arabiske liga.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt