Tror medieomtale kan presse opp løsesummen for dansk familie

Piratene som holder en dansk familie fanget kan komme til kreve høyere pris for å løslate dem etter all oppmerksomheten saken har fått, tror journalist Pål Refsdal.

Dansk familie kapret av pirater

Jan Quist, Birgit Marie Johansen og barna Rune (17), Naja (13) og Hjalte (15) ble kapret av somaliske pirater 24. februar. Det var også med to medhjelpere. Familien ble filmet av Danmarks Radio da de startet på jordomseilingen i 2009.

Foto: Danmarks Radio

Journalisten tror piratene får tilbakemelding fra andre somaliere, for eksempel familiemedlemmer som bor i Danmark, om at det er mye oppmerksomhet rundt saken:

– Det vil kunne øke prisen, eller i hvert fall forventningene til prisen, sier Pål Refsdal.

Pål Refsdal utenfor sitt hjem

Journalist Pål Refsdal ble selv bortført i Afghanistan for halvannet år siden.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Han ble selv bortført i Afghanistan for halvannet år siden, da han lagde en dokumentar om Taliban.

Norske redaksjoner ble informert av utenriksdepartementet om bortføringen, og bedt om å holde det hemmelig. Redaksjonene fulgte oppfordringen, og Refsdal mener det var avgjørende for at det gikk så bra:

– Hvis det hadde blitt mye blest om min sak, ville kidnapperne kanskje ha fått forventninger om at de kunne få mer penger enn det vi var enige om, tror Refsdal.

Bred dekning

Den danske familien som nå er bortført var på jordomseiling da de gikk inn i farvannet utenfor Somalias kyst. Det blir betegnet som verdens farligste havområde. Familien visste at det var en risiko, men tok den.

Dansk presse har dekket saken bredt. Ett av mediene som har satset tungt er tabloidavisen Ekstra Bladet:

– Det er en sak folk er ekstremt opptatt av. I dagens avis har vi åtte sider om den, forteller sjefredaktør Poul Madsen.

Nå får dansk presse kritikk fra flere hold for den omfattende dekningen.

– Kan øke spenningen

Stig Jarle Hansen

Spenningen i bortføringssaker kan bli høyere med mer mediedekning, mener piratekspert Stig Jarle Hansen.

Foto: Truls Alsens Antonsen / NRK

Den norske pirateksperten Stig Jarle Hansen sier at det verste vil være om pressen begynner å omtale planlagte befrielsesoperasjoner:

– Hvis man bygger opp spenningen rundt dette, hvis mediene bidrar til det, kan det gå troll i ord. Da kan faktisk spenningen bli høyere, sier Hansen.

Danmarks Radio har tett kontakt med myndighetene for å forsikre seg om at de ikke går for langt. Dansk TV 2 holder navnene på de bortførte hemmelige, i et forsøk på å være forsiktige.

Refsdal tror ikke hemmeligholdet har noe for seg:

– Kidnapperne vet hvem de har tatt til fange, fastslår journalisten.

SISTE NYTT

Siste nytt