Teknologien som det britiske selskapet skal bruke, skal ifølge Walkers redusere utslippene i produksjonen med 70 prosent.
Selskapet skal fange CO₂ som frigis når øl fermenteres, og blande det med potetskall og rester.
Dette skal så bli brukt som gjødsel for potetene som brukes for å lage potetgull, skriver BBC.
Vanligvis skapes det mye CO₂ i produksjonen av gjødsel, men teknologien som Walkers skal bruke skal visstnok ikke generere CO₂.
- Les:
Skal fange karbon fra øl
Dermed blir karbon fra ølproduksjon fanget, og CO₂ fra gjødselproduksjonen blir mindre, skriver BBC.
Det er i utgangspunktet positivt, sier klimaforsker Anders Hammer Strømman ved NTNU. Men han sier at klimagevinsten som man får av å produsere gjødsel og potetgull på denne måten, må fordeles rett på alle partene:
– La oss si at de lager gjødsel som de mener er mer klimavennlig, og sier det reduserer klimafotavtrykket til chipsen – hva med klimafotavtrykket til ølen og gjødselen? Har de fordelt klimagevinsten, eller ikke?
Teknologien som skal bli brukt heter CCU, som står for Carbon Capture and Usage, eller karbonfangst og -bruk. Det beskrives som en søsterteknologi til CCS, altså karbonfangst og -lagring, hvor man bruker karbonet som fanges i annen produksjon.
Men Strømman sier det å putte CO₂ i et produkt, ikke er det samme som å putte det i et lager.
Kan føre til effektiv ressursutnyttelse
– Det er det ikke, for når vi putter det unna i geologiske lager så er det tatt ut av sirkulasjon, men når man putter det i et produkt er det fortsatt i sirkulasjon og kan havne i atmosfæren, sier Strømman.
Og dersom karbonet havner i atmosfæren til slutt, er man like langt, sier Strømman, og bruker plastflasker som et eksempel.
– En resirkulert plastflaske er bedre enn en vanlig plastflaske, men kaster du den i naturen er du like langt, sier han.
For dersom man bruker CO₂ som er fanget kan man spare energi, uten at det trenger å bli mer klimaeffektivt:
– Vi putter allerede altfor mye karbon i atmosfæren, så hvis vi allerede har fanget det, så er det mye som tyder på at det er lurt å lagre det trygt, sier Strømman.
Det er enda ikke bestemt hvilket bryggeri Walkers skal samarbeide med om CCU-satsingen.
Selskapet skal installere teknologi fra det britiske oppstartsselskapet CCm på fabrikken sin i Leicester neste år, ifølge BBC.