NRK Meny
Normal

Obama vil gi 3 milliarder til Syria

USAs president Barack Obama ønsker å hjelpe den moderate syriske opposisjonen med 500 millioner dollar, eller litt over 3 milliarder kroner.

Barack Obama

Barack Obama ønsker å hjelpe moderate syrere.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Nå er det opp til Kongressen å avgjøre om deler av den syriske opposisjonen skal få amerikansk trening og utstyr i kampen mot Bashar al-Assad.

I forslaget fra presidenten heter det at USA ønsker å «undersøke mulighetene for å hjelpe deler av den syriske opposisjonen til å forsvare det syriske folk, stabilisere områder, bekjempe terrorisme og legge til rette for forhandlinger».

– Ønsker alle angrep på ISIL velkommen

Det har gått fra vondt til verre i Syria i lang tid og nå har også konflikten spredd seg til nabolandene.

I dag bombet syriske jagerfly opprørere inne i Irak. Et angrep Iraks statsminister hyllet.

Nouri al-Maliki bekreftet bombeangrepet overfor BBC og sier at han ønsker ethvert angrep på ISIL velkommen.

Slått seg sammen

Tidligere denne uken ble det også kjent at den syriske fløyen av Al Qaida, Nusrafronten, har sverget troskap til den ekstreme islamistgruppen ISIL.

– De er rivaler, men begge gruppene fører hellig krig og er ekstremistiske. Dette vil skape konflikter med andre opprørsgrupper, deriblant islamister, i området, sier Rami Abdulrahman, leder i den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Nusrafronten og ISIL er begge grupper som er sterkt påvirket av al-Qaidas radikale muslimske ideologi, men gruppene har det siste året kjempet mot hverandre i Syria.

Konflikten skyldes blant annet at ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) er blitt anklaget for en rekke brutale overgrep mot sivile. Begge gruppene har mange utenlandske jihadister som medlemmer.

Ifølge Abdulrahman har sammenslåingen stor betydning ettersom det vil bety at ISIL får kontroll over begge sider av grensen, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Det er disse gruppene Obama nå ønsker å sette en stopper for ved å gi penger, utstyr og trening til moderate grupper inne i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt