NRK Meny
Normal

– ISIL er verdens rikeste hellige krigere

Den ekstreme islamistgruppen ISIL er blant de rikeste hellige krigere i verden. Gruppa som kjemper for en egen islamistisk stat er god for hundrevis av millioner dollar.

ISIL i Irak

ISIL paraderer i byen Mosul, som de kontrollerer.

Foto: STR / Ap

Opprørerne ISIL er på offensiven i Irak og kan være nettopp det på grunn av deres enorme inntekter.

– I krig er det viktig å være selvforsynt. ISILs inntekter er det som har gjort at de kan legge under seg flere store områder. De kjøper seg lojalitet og pengene brukes til å bestikke regjeringsfolk og ulike grupper slik at de vil sverge sin støtte til dem, sier Firas Abi Ali, leder i den amerikanske analysebyrået IHS.

ISIL, den islamske staten i Irak og Levanten, lager ikke bare svært godt produserte skrytefilmer med hellige krigere i hovedrollen.

Den ekstreme islamistgruppen ISIL er blant de rikeste hellige krigere i verden. Gruppa som nå er på offensiven i Irak er god for hundrevis av millioner dollar.

ISIL har laget en video med høy kvalitet som viser at organisasjonen er ressurssterk.

Det er også en av de rikeste militante islamistgruppene i verden. Selv amerikanske Pentagon kaller dem «ressurssterke».

Kampen om olje

Etter at ISIL tok over Mosul skal de ha ranet byens hovedbank for en halv milliard dollar, men de driver også i oljebransjen i en skala få andre opprørsgrupper gjør.

De krever inn skatter fra sine undersåtter og krever løsepenger for folk de har kidnappet.

Faris Abi Ali

Firas Abi Ali, leder av IHS.

Foto: Reuters

– De får inntekter fordi de kontrollerer flere olje- og energifelter i Syria. De smugler olje inn i Tyrkia, og det kommer også rapporter om at den syriske regjeringen betaler dem for at oljeraffineriene fortsatt skal være i drift, sier Ali.

Det er derfor neppe tilfeldig at det i de siste dagene har pågått harde kamper om oljeraffineri i Baiji nord for Bagdad. Det er nemlig landets største.

Regjeringsstyrkene klarte torsdag ettermiddag å få kontroll over raffineriet. Men skal regjeringen, Iran, Syria og vestmaktene knuse opprøret, må ISILs inntekter strupes.

Helikopterangrep

Irak har også sendt styrker inn til den opprørskontrollerte byen Tikrit og tatt kontroll over universitetsområdet i byen, ifølge irakiske myndigheter.

Tre helikoptre med titalls soldater landet på en stadion ved universitetet i byen i ettermiddag. Etter kamper mot opprørerne kunne myndighetene melde at styrkene har tatt kontroll over universitetsområdet.

Det er første gang Irak frakter soldater med helikopter inn i området som opprørerne fra ISIL har tatt kontroll over

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt