Obama lover å hjelpe New Orleans

USAs president Barack Obama lover å hjelpe New Orleans inntil byen er gjenoppbygd etter orkanen «Katrina».

Obama

USAs president sa at han stiller hele sin administrasjon til rådighet, og lover å hjelpe New Orleans til byen er helt gjenoppbygd etter flommen som rammet byen for fem år siden.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Presidenten kom med løftet på fem-årsdagen for naturkatastrofen som krevde minst 1.500 menneskeliv og la byen i ruiner.

USAs president Barack Obama ga også uttrykk for sin støtte og medfølelse til New Oreleans.

– For fem år siden lurte mange på om de noen gang kunne flytte tilbake til New Orleans. I dag er byen en av de hurtigst voksende byene i USA, og mange nye fortetninger etablerer seg, sa Obama.

Obama minnet om at det fortsatt gjenstår mye arbeid, at mange mangler et sted å bo og mange sliter med å skaffe seg jobb. Fem år etter katastrofen har 100.000 av innbyggerne som flyktet fra «Katrina», ennå ikke vendt tilbake.

– Jeg lover dere at min administrasjon vil jobbe sammen med dere, og kjempe sammen med dere til jobben med å gjenoppbygde byen er gjort, sa Obama i en tale på Xavier University søndag.

Mange tabber

Daværende president George W. Bush og hans regjering måtte tåle hard kritikk for sen og svak reaksjon på ødeleggelsene «Katrina» utløste. Etterfølgeren Barack Obama og hans folk forsøker å unngå slike tabber.

Oversvømmelser i New Orleans etter Katrina

Oversvømmelsene i New Orleans etter Katrina var ødeleggende.

Foto: JASON REED / Reuters

Men det er blitt stilt spørsmålstegn ved om Obama-regjeringen reagerte raskt nok på brannen som førte til oljelekkasje fra riggen «Deepwater Horizon» i Mexicogolfen tidligere i år. Oljeutslippet her var det største i USAs historie.

Professor Narayan Sastry ved universitetet i delstaten Michigan sier at hvite innbyggere som var i stand til det, for det meste vendte tilbake i løpet av det første året etter Katrina. De svarte, som hadde sine hjem i de verst rammede delene av byen, brukte lengre tid.

Ødeleggelser i New Orleans etter Katrina

Mange hus ble tatt av vannmassene i New Orleans etter Katrina.

Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Bedre

Fagfolk mener at både New Orleans og USA som helhet står bedre rustet nå, enn da Katrina raste inn over de sørlige landsdelene i 2005. Det gjelder i alle fall for de ansvarlige myndighetene, mener krisedirektoratet FEMAs sjef Craig Fugatei følge NTB.

– Folk spør alltid om FEMA er klare, som om en god nok beredskap fra FEMAs side plutselig gir en nærmest magisk forbedring av situasjonen. Jeg for min del vil stille spørsmålet om folk flest er forberedt, sier Fugate til nyhetsbyrået Reuters.

– Mange forventer at andre mennesker skal ta seg av dem i en krisesituasjon, men de har ingen garanti for at hjelpen kommer raskt nok, fortsetter han. Men Fugate påpeker samtidig at noe av det mest effektive hjelpearbeidet etter Katrina ble gjort av lokalbefolkningen selv.

Raskt

FEMA-sjefen viser også til den raske reaksjonen etter at øygruppen Amerikansk Samoa i Stillehavet ble rammet av en tsunami 29. september i fjor. Nødhjelp ble sendt fra Hawaii til Amerikansk Samoa allerede før man hadde full oversikt over skadene.

Dette ble gjort fordi direktoratets folk forsto at øyfolket ville trenge hjelp. De kom til at det var bedre å sende for mye for tidlig, enn at hjelpen skulle bli for liten og komme for sent, understreker Craig Fugate.

Når og hvis den neste katastrofen kommer, skal det i alle fall ikke stå på penger. FEMA jobber for fullt med å fordele 2,5 milliarder dollar – nesten 16 milliarder kroner – som er bevilget etter at Obamas regjering kom til makten i fjor, skriver NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt