Hopp til innhold

Obama imot FN-avstemning om palestinsk stat

USAs president Barack Obama er imot en avstemning om anerkjennelse av de palestinske områdene i FN til høsten.

Video 80db939b-e865-4f9f-859e-46afd3b6fdc4.jpg

VIDEO: Obama om konflikten i Midtøsten.

President Mahmoud Abbas langar ut mot Israel

President Mahmoud Abbas innkalte til hastemøte etter Obamas tale.

Foto: FADI AROURI / REUTERS
Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu er ikke fornøyd med Obamas forslag.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

– For palestinerne vil et forsøk på å delegitimere Israel komme til å mislykkes. Symbolske handlinger for å isolere Israel i FN i september vil ikke føre til en uavhengig stat, sa Obama i sin tale om Midtøsten og Nord-Afrika torsdag.

Palestinernes president Mahmoud Abbas vil til høsten be FNs hovedforsamling anerkjenne de palestinske områdene som en selvstendig stat.

Umiddelbart etter Obamas tale torsdag innkalte Abbas til et hastemøte.

– President Abbas har bestemt seg for å sammenkalle det palestinske lederskapet til et hastemøte så snart som mulig og rådføre seg med sine arabiske brødre for å diskutere USAs president Barack Obamas tale, sa palestinernes forhandler Saeb Erekat.

To stater

Obama understreket imidlertid i sin tale hva som bør være målet for fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne.

– Mens kjernespørsmålene i konflikten må forhandles om, er grunnlaget for forhandlingene klare: et levedyktig Palestina og et sikkert Israel.

Den amerikanske presidenten sa videre at enhver avtale om en palestinsk stat må baseres på grensene fra 1967 og felles enighet om bytte av landområder, for å etablere sikre og anerkjente grenser for begge stater.

– Det palestinske folket må ha rett til å bestemme over seg selv og virkeliggjøre sitt potensial i en selvstendig og sammenhengende stat.

– Israel kan ikke bli bedt om å trekke seg tilbake fra disse grensene som eksisterte før 1967, sier han etter talen til Obama.

Forkaster Obama-forslag

Israels statsminister Benjamin Netanyahu reagerte straks og gjorde det klart i en pressemelding minutter etter talen at Israel ikke bør bli bedt om å trekke seg tilbake til 1967-grensene.

De grensene er det ikke mulig å forsvare, og dessuten ville store israelske befolkningssentra bli liggende utenfor Israel, framholdt han med henvisning til de ulovlige jødiske bosetningene på Vestbredden.

I pressemeldingen ba han Obama bekrefte et løfte forgjengeren George W. Bush ga om at USA ikke vil be Israel om å trekke seg tilbake til 1967-grensene eller trekke ut bosetningene.

I 1967 presenterte Den militære sjefsnemnd i USA et lignende forslag. Forslaget var den gang fra et militært synspunkt.

Skjerper tonen overfor Syria

President Bashar al-Assad må enten lede arbeidet for politisk endring i Syria eller tre tilbake, sier USAs president Barack Obama.

– President Assad står nå overfor et valg. Han kan lede denne endringen eller tre tilbake. Syriske myndigheter må slutte å skyte demonstranter og tillate fredelige demonstrasjoner, sier Obama i sin tale.

Dagen før varslet det amerikanske finansdepartementet at USA innfører sanksjoner mot president Assad for å få en slutt på regimets brutale behandling av politiske motstandere.

Det nye sanksjonsregimet fra USA omfatter i tillegg Syrias visepresident, statsminister, innenriksminister, forsvarsminister og lederen for Syrias militære etterretning.

Ros til opprørerne

President Obama innledet torsdagens tale med å rose folkeopprørerne i Midtøsten og Nord-Afrika.

– I de siste seks månedene har folket kjempet for rettferdighet og demokrati. Selv om de befinner seg langt unna USAs grenser, er vår framtid avhengig av et godt samarbeid med disse landene, sier Obama.

– For få mennesker har for mye makt i for mange land i Midtøsten. Den arabiske revolusjonen viser at undertrykkelse ikke lenger fungerer, sier presidenten videre.

Obama forteller også at de vil støtte både Tunisia og Egypt økonomisk.

– Vi må støtte de nye regjeringene som blir valgt senere i år. Vi oppfordrer også andre land til å bidra økonomisk. Egypt skal slippe å slite med gammel gjeld, sier han.

Netanyahu besøker D.C

Amerikanerne vil satse tungt på handel og økonomisk utvikling i både Midtøsten og Nord-Afrika-regionen, og ser for seg en oppbygging som i det gamle Øst-Europa.

Folkeopprørene i regionen har skjedd raskt, og de historiske, politiske og økonomiske konsekvensene ser ut til å ha overrasket Washington like mye som lederne i regionen.

Nå er den amerikanske administrasjonen på offensiven og har en uke i Midtøstens tegn blant annet med besøk av Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Washington.

Her kan du se et sammendrag av Obamas tale.

– Obama har vrangforestillinger

I en reaksjon fra Libyas regjering etter talen heter det at Obama må ha vrangforestillinger, fordi han i talen sa at det ikke er til å unngå at Gaddafi gir fra seg makten.

– Obama har fortsatt vrangforestillinger. Han tror at hans egen regjering og media strekker seg over hele verden. Det er ikke Obama som bestemmer om Gaddafi drar fra Libya, eller ikke. Det er folket i Libya, sier talsmann for regjeringen i Libya, Mussa Ibrahim, til journalister ifølge nyhetsbyrået Reuters.





SISTE NYTT

Siste nytt