NRK Meny
Normal

Vil kaste Iran-avtale og gjeninnføre sanksjonene

WAUKESHA, WISCONSIN (NRK): Scott Walker lover å skrote en avtale om Irans atomprogram dersom han blir USAs neste president. I natt kastet den uredde guvernøren seg offisielt inn valgkampen

 Scott Walker

Scott Walker ønsker å bli det republikanske partiets presidentkandidat under valget i 2016.

Foto: Morry Gash / Ap

– President Obama kaller Iran et land en kan gjøre forretninger med. Det er latterlig. Dersom jeg blir president, skal jeg stoppe den dårlige atomavtaen med Iran på dag en, og gjeninnføre lammende sanksjoner, sier Scott Walker og får øredøvende applaus fra 3000 frammøtte.

Guvernøren i Wisconsin er kjent for å snakke rett fra levra, og han fyrte løs i kjent stil da han i natt offisielt lanserte seg som kandidat til den republikanske nominasjonen.

Gissel i salen

– Jeg husker at broren min og jeg knyttet silkebånd rundt et tre i hagen for hver av de 444 dagene 52 amerikanere var gisler i Teheran, sier Walker.

I salen er et av gislene fra gisseltakingen på ambassaden. Han heter Kevin Hermening, og viser tommelen opp når walker langer ut mot Iran og forhandlingene.

Sluttet på college

Scott Walker skiller seg klart fra både Jeb Bush og Hillary Clinton. Han har ikke noe juridikum og kommer ikke fra en rik familie av politikere.

Walker sluttet i stedet på college uten en grad fordi han heller ville bli lokalpolitiker.

Nå er han en uredd guvernør som tok opp kampen mot de sterke fagforeningene til offentlig ansatte, og ble forsøkt avsatt i 2012. Men Walker overlevde tilbakekallingsvalget.

Han har i flere måneder ligget på andre plass på de fleste meningsmålingene selv om han først nå offisielt stiller opp. I Iowa leder han.

– En ærlig politiker

– Det er tåpelig å forhandle for å gi fienden det vi har slik at de kan slå oss. Det er de svake som blir angrepet, og vi er blitt svake under Obamas styre, sier Elmer Kreman.

Elmer

Elmer Kreman støtter Scott Walker i kampen for å ble republikanernes presidentkandidat under valget i 2016.

Foto: TOVE BJØRGAAS/NRK

– Det er derfor vi trenger en som Scott Walker. Du trenger ikke å gå på universitet for å være intelligent. Se på han som grunnla Microsoft, sier den pensjonerte krigsveteranen.

Han har T-skjorte i amerikanske farger med en ørn på.

Greg Morris er enig og kledt på samme måte.

- Når det har tatt så langt tid å forhandle med Iran, så betyr nok det trøbbel.

Glade patrioter
Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Sønnene gir råd om homoekteskap

Scott Walker er mot abort, strengere våpenlover og likekjønnede ekteskap.

De to sønnene hans, Matt og Alex Walker som har tatt pause fra studiene sine for å hjelpe faren i valgkampen, har bedt han endre mening når det gjelder homofile og lesbiskes nylig vunnede rett til å gifte seg, men Walker står på sitt.

-Jeg vet hvordan en løser problemer. Det er på tide USA får det vi har i Wisconsin, sier Scott Walker.

Scott Walker med familie

Scott Walker sammen med familien. Sønnene Matt og Alex tar pause fra studiene for å hjelpe sin far i valgkampen. Og kona Tonette er som regel med på valgmøtene.

Foto: SCOTT OLSON / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt