NRK Meny
Normal

Obama beklager at 16 sivile ble drept

USAs president Barack Obama beklager sterkt at en amerikansk soldat skjøt og drepte 16 sivile i to ulike landsbyer i Afghanistan natt til søndag.

Afghanistan

Barack Obama beklager at 16 afghanere ble drept da en amerikansk soldat gikk fra dør til dør og skjøt vilkårlig mot forsvarsløse sivile.

Foto: AHMAD NADEEM / Reuters

– Jeg uttrykker mine kondolanser til familie og venner av dem som mistet sine liv, og til det afghanske folket, som har vært gjennom så mye vold og lidelse, skriver Obama i en uttalelse.

Også USAs forsvarsminister Leon Panetta og utenriksdepartementet har uttrykt sin dype sorg over det som har skjedd.

LES: Amerikansk soldat drepte 16 sivile

– Skal etterforskes umiddelbart

Den NATO-ledede ISAF-styrken sier i en uttalelse at den også beklager sterkt det som skjedde og bedyrer at saken vil bli etterforsket.

Også general John Allen, som er USAs øverste militære i Afghanistan, sier de umiddelbart vil gjennomføre en grundig etterforskning av det som hendte. Han sa også at soldaten som utførte drapene vil holdes i amerikansk forvaring.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen frykter motreaksjoner og uro etter at en amerikansk soldat skjøt og drepte flere sivile afghanere i Kandahar.

– Det er selvsagt en risiko for at vi får en motreaksjon fra afghanerne, sier Anders Fogh Rasmussen til den danske TV-kanalen DR1.

Samtidig uttrykker generalsekretæren håp om at afghanistans befolkning vil forstå at det dreier seg om en enkeltpersons handlinger.

– Mannen må jo være gal. Han setter livene til både sivile og alle sine kamerater på spill, sier Rasmussen om soldaten, som ble pågrepet etter angrepet.

Han tar sterkt avstand fra ugjerningene og erkjenner at angrepet på sivile belaster forholdet mellom afghanerne og de internasjonale styrkene.
– Det er klart at koranbrenninger og denne type angrep er med på undergrave tilliten til oss, sier han.

– Ni barn blant de drepte

Det var natt til søndag en tungt bevæpnet amerikansk soldat forlot militærbasen sin i Kandahar-provinsen og gikk til fots til to landsbyer et stykke unna. Der gikk han så fra dør til dør og skjøt vilkårlig mot forsvarsløse sivile. 16 sivile ble drept.

Etter en stund snudde soldaten og gikk tilbake til basen, der han kort tid etter ble pågrepet.

Afghanistans president Hamid Karzai bekrefter at ni barn og tre kvinner er blant de drepte i skytetragedien, som han beskriver som utilgivelig. Han mener soldaten gjorde seg skyld i terror og «forsettlige drap» og ber NATO om en forklaring, heter det i en uttalelse.

Ukjent motiv

Motivet for skytingen er ennå ikke kjent, men ifølge BBC hadde soldaten et nervesammenbrudd i forkant av hendelsen.

– Jeg kan ikke forklare motivet bak en slik grusom handling. Men dette var ikke på noen måte en del av ISAFs godkjente militære aktiviteter, sier generalløytnant Adrian Bradshaw, nestleder for de NATO-ledede styrkene i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt