Amerikansk soldat drepte 16 sivile

En amerikansk soldat gikk fra hus til hus på landsbygda i Afghanistan og skjøt mot beboerne. Så mange som 16 kan være drept og mange er såret. Ni av de drepte skal være barn.

Amerikansk soldat angrep sivile afghanere

I dette huset skjøt og drepte soldatene flere beboere.

Foto: Mamoon Durrani / Afp

En reporter fra det franske nyhetsbyrået AFP sier han har sett i alt 16 drepte i tre forskjellige hus.

– I et hus så jeg ti døde mennesker drept og brent i et rom, blant dem kvinner og minst to barn som bare var to-tre år gamle. En annen kvinne var drept og lå i inngangspartiet. En person ble drept i et annet hus i landsbyen, mens fire andre ble drept i en nabolandsby, opplyser reporteren.

En kilde Sky News har snakket med sier også at 16 er drept, ni av dem barn. Den afghanske forsvarsdepartementet sier i ettermiddag at 15 mennesker er drept.

Skjøt folk hjemme

Soldaten forlot militærbasen sin i Kandahar-provinsen til fots og gikk inn i flere hjem og skjøt mot dem som oppholdt seg der, skriver BBC .

Blant de drepte er både barn, kviner og menn.

Hittil har det snakk om at én soldat har stått bak ugjerningen. I ettermiddag opplyser nyhetsbyrået Reuters imidlertid at vitner har sett en gruppe amerikanske soldater gå inn i husene og starte skytingen.

Den amerikanske ambassaden i Kabul opplyser imidlertid at den ikke har kjennskap til at flere enn én soldat var involvert.

President Hamid Karzai har i ettermiddag kraftig fordømt det han kaller «utilgivelig nedslakting» av 16 landsbyboere.

– Når afghanske mennesker blir drept med overlegg av amerikanske soldater på en slik måte, så er det drap, terror og en utilgivelig handling, heter det i uttalelsen fra presidenten.

Den NATO-ledede ISAF-styrken sier i en uttalelse at den beklager sterkt det som skjedde og at saken vil bli etterforsket i samarbeid med afghanske myndigheter.

Soldaten har trolig fått et psykisk sammenbrudd.

Et spesielt og spent område

Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer er frilansjournalist og bor i Kabul.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer som bor i Kabul sier at det allerede har kommet ubekreftede meldinger om lokale demonstrasjoner. Han har selv tidligere vært i området.

– Dette er et spesielt og spent område med sterk motstand mot de utenlandske soldatene. Derfor er det grunn til å vente sterke reaksjoner. Drap på sivile er et betent tema. Foreløpig er det for tidlig å si om det vil bli landsomfattende demonstrasjoner, sier Hammer.

Han forteller at den amerikanske ambassaden i Kabul allerede har bedt amerikanske borgere i Afghanistan om å være spesielt forsiktige.

Hammer sier at uroen etter de landsomfattende protestene mot koranbrenningen på den amerikanske Bagrambasen ennå ikke har lagt seg helt, og mener dette er noe av det verste som kunne skje.

– Meldinger om at det er kvinner og barn blant de drepte gjør hendelsen enda mer alvorlig.

Frustrert befolkning

Elisabeth Eide

Elisabeth Eide er professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus

Foto: Privat

Heller ikke professor Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus tør si så veldig mye om hvilke reaksjoner som kan komme.

– Tidligere har vanhelligelse av religionen ført til sterkere reaksjoner enn for eksempel «feilbombing» som har rammet sivile. Skytingen i dag blir nok oppfattet som en mer bevisst handling enn «feilbombing» fra lufta, sier hun.

Eide sier at folk ikke har merket noen sosial framgang å snakke om på de 11 årene siden invasjonen, og er generelt frustrerte.

– De har heller ingen lederskikkelser som har stor tillit og er usikre på framtida.

Skytingen skjer etter at afghanske soldater ved flere tilfeller har skutt mot amerikanske soldater i kjølvannet av koranbrenningen. Seks amerikanske soldater er drept i slike hendelser.

Hittil i år er 60 NATO-soldater drept i Afghanistan. Nærmere 20 prosent av dem er drept av afghanske kolleger, skriver nyhetsbyrået AFP.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt