Hopp til innhold
Urix forklarer

Taiwan-strid kan forsure Trumps forhold til Kina

BEIJING (NRK): Donald Trump parkerte i helgen amerikansk Taiwan-politikk gjennom nær 40 år ved å snakke direkte med Taiwans president. Nå kan Taiwan-spørsmålet forsure forholdet mellom verdens to største økonomier.

FILES-US-POLITICS-TAIWAN

Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Taiwans president Tsai Ing-wen kan få konsekvenser for USA og Kina.

Foto: STAFF / Afp

Ingen valgt amerikansk president har hatt direkte kontakt med ledelsen på Taiwan siden Jimmy Carter anerkjente Beijing fremfor Taipei i 1979.

Da telefondiplomatiet fra Trump Tower nådde Taiwan sist lørdag, regnet mange først med at det hele var et slags arbeidsuhell:

At en kombinasjon av Trumps manglende erfaring og kunnskap om utenrikspolitikk, og at han nekter å lytte til erfarne diplomater i Utenriksdepartementet, var forklaringen bak en solid - men protokollær - blunder.

Kommunistpartiet i Beijing regner Taiwan som en provins, som en dag skal gjenforenes med fastlandet.

USA har siden 1979 forholdt seg til Taiwan gjennom et sett delikate, diplomatiske avtaler fremforhandlet med Beijing gjennom 1970-tallet kalt «de tre kommunikéer», og en politikk som sier at det finnes «ett Kina».

Kinas første reaksjon var at de heller ikke tok telefonsamtalen særlig alvorlig.

– Dette er bare et lite triks fra Taiwan, sa utenriksminister Wang Yi lørdag.

Andre kinesiske kommentatorer påpekte at Trump frem til innsettelsen 20. januar neste år fortsatt bare er en privatperson, og at det slik sett ikke er så farlig hvem han prater med i telefonen.

Godt planlagt

Men ingenting tyder på at samtalen var tilfeldig.

Flere i Trumps stab bekreftet overfor avisen Washington Post for to dager siden at samtalen hadde vært planlagt i lang tid.

Taiwan har til og med betalt lobbyisten Bob Dole 140.000 dollar for å påvirke Trumps administrasjon de siste månedene, kommer det frem i dag.

Konservative republikanske stemmer støtter også Trump.

– USAs president snakker med hvem han vil så lenge det er i USAs nasjonale interesse, og ingen i Beijing får diktere hvem det er, sier USAs tidligere FN-ambassadør John Bolton.

Ber Washington nekte Tsai innreise

Nå reagerer Beijing kraftigere enn til å begynne med.

Kinesisk UD ber Obama-administrasjonen nekte Taiwans president Tsai innreise til USA på vei til et møte i Guatemala neste måned.

Guatemala er ett av svært få land som fremdeles anerkjenner Taiwan, og Tsai skal holde møter der i midten av januar.

Men hun også kan finne på å stikke innom Trump Tower rett før presidentinnsettelsen 20. januar.

Frykter selvstendighet

Tsai Ing-Wen og hennes uavhengighetsparti DPP vant valget på Taiwan i januar, etter at øya i åtte år har vært styrt av Kuomintang som har prioritert tettere bånd til det kinesiske fastlandet.

Etter at Tsai tok over har forholdet til Beijing kjølnet betraktelig.

Tsai unnlot i sin innsettelsestale å nevne den såkalte 1992-konsensus og ett-Kina politikken.

Handelskrig i sikte?

Slik det ser ut akkurat nå er Trump-administrasjonen på kollisjonskurs med Kina.

Ved siden av Taiwan-striden har Trump også truet med å stemple Kina som valutamanipulator på sin første dag som president, og å innføre straffetoll på 45 prosent på kinesiske varer.

Få tror han vil gå så langt. Til det er kostnadene for USA for høye, og det er for mange amerikanske arbeidsplasser som avhenger av eksport til det kinesiske markedet.

Men fra Beijing virker Donald Trump stadig mer uforutsigbar.

Det kan bli en krevende for verdens viktigste bilaterale forhold.

SISTE NYTT

Siste nytt