NRK Meny
Normal

Nye problemer med reaktoren ved Fukushima-kraftverket

Ingeniørene ved det ulykkesrammede atomkraftverket i Japan har klart å koble strømkabler til to av de minst skadde reaktorene, men har fortsatt ikke kontroll over situasjonen.

Nedkjøling av atomanlegget Fukushima

Ytterligere to reaktorer ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan skal nå være i ferd med å få strømmen tilbake.

Foto: GROUND SELF-DEFENSE FORCE / Afp

Anders Magnus

Det er reaktor 5 og 6, som var stengt på grunn av vedlikehold da jordskjelvet rammet, som nå skal være i ferd med å få strømmen tilbake.

Vurderer å slippe ut damp

Reaktorene ble koblet til strømnettet i helgen, og både reaktorer og avfallsbrensel skal være sikret med tilstrekkelig avkjøling her.

Særlig reaktor 3 ved kjernekraftverket i Fukushima har skapt store problemer for mannskapene som forsøker å stanse de radioaktive utslippene.

Etter at trykket i reaktoren på ny bygget seg opp i dag morges, vurderer man nå om det kan bli nødvendig å slippe ut damp som inneholder radioaktivt materiale – for på den måten å senke trykket og hindre eventuelle eksplosjoner.

Dødstallene stiger

Den norske ambassaden i Tokyo anbefaler nå nordmenn å forlate hovedstaden.

Alle som befinner seg nærmere enn 80 kilometer fra kraftverket bes om å forlate området straks. Også nordmenn som er i hovedstaden Tokyo og regionene rett nord for byen bør overveie å reise herfra, skriver ambassaden i sitt nyeste reiseråd.

Tallet på savnede og døde stiger hver dag, og er nå oppe i 22.000. Myndighetene har store problemer med å få fram mat, vann og toaletter til de som har fått tilflukt i mottakssentre på skoler og i idrettshaller.

Veinettet er fortsatt svært dårlig, og det er stor mangel på bensin og diesel for dem som forsøker å få fram forsyningene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt