NRK Meny
Normal

Ny runde i Assange-saken

En britisk domstol skal denne uken avgjøre om Wikileaks-grunnlegger Julian Assange skal utleveres til Sverige hvor han skal avhøres om voldtektsbeskyldningene mot ham.

Julian Assange

Julian Assange kjemper for å unngå utlevering til Sverige.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Assange ble pågrepet i Storbritannia i desember i fjor, etter at to kvinner anklaget ham for å ha voldtatt og begått seksuelle overgrep mot dem i Sverige i august samme år.

Den australske tidligere datahackeren er begjært utlevert til Sverige for avhør i saken, men har motstridt seg dette og nekter skyld.

Assange frykter at han vil bli utlevert til USA dersom han blir sendt til Sverige. Siden varslernettstedet Wikileaks har publisert graverende informasjon om blant annet amerikanernes krigføring i Irak, frykter Assange at han vil få dødsstraff dersom han utleveres.

Stor fest før rettsmøtet

I dag starter et todagers rettsmøte hvor en britisk domstol skal avgjøre om Assange kan utleveres til Sverige.

Han har siden februar i år vært løslatt mot kausjon og har sittet i husarrest på gården Ellingham Hall i Norfolk.

Natt til mandag holdt Assange en storstilt fest i huset for å feire sin 40-årsdag.

En av gjestene var Rickard Falkvinge, som er partileder for Piratpartiet i Sverige. han sier til Aftonbladet at det var en tilsynlatende glad Assange som tok i mot gjestene på den britiske landsbygda:

– Hvem ville ikke vært glad når man fyller 40, sier Falkvinge til avisen.

– Politisk motiverte anklager

Men i dag begynner alvoret for Assange som i to dager skal kjempe mot utleveringsbegjæringen i retten.

Svensk politi ønsker å avhøre ham om hva som egentlig skjedde i august i fjor da Assange angivelig skal ha forgrepet seg på to svenske kvinner.

Den ene kvinnen hevder at Assange skal ha voldtatt henne mens hun sov, mens den andre hevder at Assange skal ha tvunget henne til å ha samleie uten kondom. Begge kvinnene hadde tidligere hatt samtykkende sex med australeren.

I februar bestemte en domstol i Westminster at han kunne utleveres til Sverige, men advokaten hans advarte mot at Assange ikke vil få en rettferdig rettssak fordi han mener anklagene mot ham er politisk motivert.

Advokatene har også hevdet at den svenske aktoren i saken har en fiendtlig innstilling mot menn, skriver The Guardian.

Kan fortsatt anke

Assange har i forkant av dagens rettsmøte byttet ut sine advokater og avisen tror det kan bety at man vil se en Assange som er mer innstilt på forsoning i rettssalen i dag.

Rettsmøtet starter klokka 11.30 i formiddag og skal i utgangspunktet vare i to dager.

Dersom Assange taper denne gangen også, har han mulighet til å anke avgjørelsen til Høyesterett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt