NRK Meny
Normal

- Assange kan utleveres

Dommeren i Belmarsh Magistrates Court i London har avgjort at Wikileaks grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige.

Julian Assange

Wikileaks grunnlegger Julian Assange anker avgjørelsen om at han kan utleveres til Sverige.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Da kjennelsen falt, gjorde Assange det straks klart at han anker avgjørelsen.

Dermed vil det trolig ta flere måneder ennå før siste ord er sagt i denne utleveringssaken.

Stort presseoppbud

Assange kom til rettslokalet sammen med en kvinne som er med i forsvarerteamet hans, men sa ingenting til de rundt 100 journalistene fra hele verden som hadde møtt fram.

Flere av hans støttespiller var også til stede, blant dem Bianca Jagger som er en ivrig talskvinne for menneskerettigheter.

To kvinner

Svenske myndigheter vil avhøre Assange og rettsforfølge ham for påstander fra to kvinner om seksuelle overgrep.

Den ene kvinnen har hevdet at Assange nektet å bruke kondom da de hadde sex i fjor sommeren. Den andre hevder at Assange hadde sex med henne mens hun sov, også det skal ha skjedd uten at Assange brukte kondom.

Forsvarerne har hevdet at beskyldningene mot Assange i Sverige ikke er alvorlige nok til en utlevering, og at han ikke vil få en rettferdig rettergang der.

Dommer Howard Riddle fastslo i retten at forholdene Assange er siktet for i Sverige, også er definert som voldtekt ifølge britisk lov. Dermed avviste han forsvarernes viktigste argument.

- Ubegrunnede påstander

Forsvarerne har også hevdet at en utlevering til Sverige i sin tur kan føre til en utlvering til USA der forsvarerne mener Assange i verste fall risikerer dødsstraff fordi nettstedet Wikileaks, som Assange grunnla, har publisert mange tusen lekkede hemmeligstemplede rapporter fra amerikanske diplomater.

- Dette er en ubegrunnet påstand, ifølge Julian Knowles, som beskrives som en av Storbritannias mest lovende unge jurister.

I et intervju med BBC Radio 4 onsdag påpekte Knowles at det foreløpig ikke foreligger noen siktelse mot Assange i USA, og at USA alltid garanterer at personer som utleveres i forbindelse med straffesaker, ikke risikerer dødsstraff.

Assange er for tiden fri mot kausjon etter at han ble pågrepet i desember i fjor. Han må gå med elektronisk fotlenke, og har daglig meldeplikt for politiet.

Etter rettsforhandlingene i dag satte han seg inn i en bil som kjørte avsted.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt