Normal

Enda en reaktor i Japan mangler kjøling

Ytterligere en av reaktorene ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan har problemer med kjølesystemet, opplyser japanske atommyndigheter.

Fukushima kjernekraftverk eksplosjon

Nok en reaktor på Fukushima Daiichi har mistet kjølesystemet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Reaktoren hører til kjernekraftverket hvor det var en eksplosjon tidligere lørdag, melder Reuters.

Akutt behov for vann

Japan

Beboere fra området rundt kraftverkene i Fukushima blir evakuert.

Foto: Wally Santana / Ap

Eksplosjonen i Reaktor nummer 1 blåste av tak og vegger på bygningen som omslutter reaktoren, men myndighetene sier at eksplosjonen ikke har ført til større utslipp siden reaktorkjernen ikke ble rammet av eksplosjonen.

Svikten i kjøleanlegget på Reaktor nummer 3 fører til at det er et umiddelbart behov for å pumpe vann inn i reaktoren for å holde temperaturen nede, opplyser det japanske atomsikkerhetsbyrået (NISA) på en pressekonferanse.

AFP siterer en operatør ved kjernekraftverket som sier mangelen på kjøling øker risikoen for en ny eksplosjon ved anlegget.

Tokyo electric power company (TEPCO) sier til Reuters at de nå skal forsøke å lette på trykket i reaktoren. Det betyr trolig at de kommer til å slippe ut mer radioaktiv damp fra anlegget, slik man har gjort ved de andre reaktorene.

– Vil hjelpe med gassutslipp

Norske myndigheter hadde ved 23-tiden ikke fått noen meldinger om problemene ved reaktor 3.

– Vi har ikke fått noen varsler om at situasjonen er dramatisk endret fra offisielle japanske kanaler, sier seksjonsleder Astrid Liland ved Statens strålevern til NTB.

Hun legger til at alle de seks reaktorene ved Fukushima Daiichi-anlegget har hatt problemer med nedkjølingen som følge av strømmangel, men at disse problemene er blitt løst ved å slippe ut gass.

Flere utsatt for stråling

Myndighetene har så langt tatt hånd om ni personer som har blitt utsatt for radioaktiv stråling som følge av problemene ved de to kjernekraftverkene i Fukushima.

Men på pressekonferansen nå i kveld norsk tid, anslo NISA at så mange som 160 kan ha blitt utsatt for stråling, ifølge Reuters.

200.000 evakuert

Rundt 140.000 mennesker i en radius på 20 kilometer rundt Fukushima Daiichi-kraftverket er evakuert.

Rundt kraftverket Fukushima Daini som også har problemer, er rundt 50.000 mennesker innenfor en radius av 10 kilometer bedt om å forlate hjemmene sine, melder Reuters.

Japanske myndigheter opplyste tidligere i kveld til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at nivået av radioaktivitet fra kraftverkene har sunket de siste timene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier til Reuters at helsefarene etter det radioaktive utslippet fremstår som lave, men at de står parat til å bistå dersom det er behov for dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt