Involvert i flere sikkerhetsskandaler

Selskapet bak kjernekraftverket i Fukushima, som er i faresonen for kjernefysisk nedsmelting, har flere ganger blitt tatt for å ha forfalsket sikkerhetsrapporter.

Fukushima kjernekraftverk eksplosjon

Hvite røyksyker stiger opp fra Fukushima-kjernekraftverket sekunder etter en voldsom eksplosjon tidlig lørdag.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Kjernekraftverket Fukushima Daiichi, som fikk skader i jordskjelvet i Japan, ble lørdag rammet av en eksplosjon.

Eksplosjonen har ført til radioaktiv lekkasje i området og reaktoren kan være i ferd med å gå inn i en kjernefysisk nedsmelting.

En kjernefysisk nedsmelting kan i verste fall føre til en humanitær katastrofe for den japanske befolkningen som de siste dagene har vært rammet av rekordstore jordskjelv og tsunami.

Dermed står selskapet «Tokyo Electric Power Company» midt oppe i noe som kan bli en av Japans største kjernefysiske katastrofer. Men det er langt i fra den første gangen dette selskapet har vært i hardt vær.

Video Dramatisk utvikling ved kjermekraftverk

VIDEO: Eksplosjonen som japanske myndigheter fryktet ville komme.

Innrømmer forfalskning

I 2002 måtte «Tokyo Electric Power Company» stenge flere av sine reaktorer som følge av en utbredt forfalskningsskandale, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Selskapet ble anklaget for å ha forfalsket 29 sikkerhetsrapporter fra sine kjernekraftverk.

Den japanske regjeringen beviste at selskapet hadde forfalsket statlige inspeksjonsrapporter, forsøkt å skjule sprekker i reaktortanker og systematisk tiet om sikkerhetsbrister.

Som følge av dette ble alle 17 av selskapets vannreaktorer stengt for inspeksjon.

I kjølevannet av denne skandalen ble presidenten for selskapet, Nobuya Minami, samt fire toppledere tvunget til å gå av.

Ifølge boken «A Cautionary History of the Nuclear Age», innrømmet den tidligere ledelsen over 200 ulike tilfeller av forfalskning av tekniske data i perioden mellom 1977 og 2002.

I 2007 annonserte selskapet at en intern etterforskning hadde avdekket flere feilrapporteringer fra blant annet Fukushima Daiichi kraftverket i 2005 der målinger av temperaturen på kjølingvannet ble forfalsket.

SISTE NYTT

Siste nytt