Hopp til innhold

Verdier 1000 ganger høyere enn normalt

Det er målt verdier 1000 ganger over normalen ved kjernekraftverket i Futushima, melder Kyodo. Kjemper mot klokka for å unngå kjernefysisk nedsmelting, frykter eksperter.

Video Japansk atom-reaktor

Japanske myndigheter har erklært unntakstilstand ved et atomkraftverk etter at kjøleanlegget sviktet. Se innslag fra Dagsrevyen. Reporter: Åse Marit Befring

Video Bøhmer

– Dette er relativt alvorlig, atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona sier til NRK fredag kveld.

Foto: Nyhetsspiller
Kjernekraftverket i Fukushima

Kjernekraftverket i Fukushima. Eksperter frykter en kjernefysisk nedsmelting ved kjernekraftverket i Fukushima.

Foto: KYODO / Reuters

Målingen ble utført i et kontrollrom i Futushima. Det skal ikke være noen umiddelbar helsefare for innbyggerne i nærheten av kraftverket, ifølge sikkerhetspersonell ved Futushima.

Atomfysiker Nils Bøhmer beskriver verdiene som relativt alvorlige.

– Det kan være at det er den kontrollerte luftingen som går etter planen, og det vil jo komme an på over hvor lang tid nivået av radioaktivitet holder seg, sier Bøhmer til NRK fredag kveld.

– Men jeg synes det høres mye ut, i og med at de på forhånd sa at utluftingen ikke ville være på et helseskadelig nivå, sier Bøhmer.

Frykter nedsmelting

Kjernekrafteksperter nyhetsbyrået Reuters har snakket med, frykter japanerne bare har timer på seg til å få kjølt ned reaktorene før en kjernefysisk nedsmelting er en realitet.

– Hvis strømmen skulle forsvinne, blir mulighetene for å kjøle ned kjernen begrenset, heter det fra den amerikanske ekspertgruppen Union of Concerned Scientists.

Ved et strømbrudd vil kjølevesken koke bort i løpet av timer, og føre til at metallet som omslutter keramikken vil smelte.

Flere titusener evakuert

Japans statsminister sier at alle som bor innen en radius på 10 km skal evakueres.

Tidligere måtte bare de innenfor en grense på tre kilometer som måtte evakuere, mens de vel 45.000 menneskene som bor innenfor 10-kilometerssonen ble bedt om å holde seg innendørs.

Også en annen reaktor i Fukushima har fått problemer med kjøleanlegget. Her er det foreløpig innført en evakueringssone på 3 kilometer.

Trykket stiger

Kjølesystemet i kraftverket ble satt ut av funksjon etter det kraftige jordskjelvet. Tidligere i dag erklærte japanske myndigheter unntakstilstand og evakuerte 3000 innbyggere ved Fukushima-kraftverket. Myndighetene regnet med at det ikke ville ta lang tid å reparere det ødelagte kjøleanlegget.

Fredag kveld ble det likevel opplyst at trykket i en av reaktoren var stigende. Dette medfører risiko for radioaktive utslipp, ifølge det japanske nyhetsbyrået Jiji.

I tillegg skal det være økende nivåer av radioaktivitet i en turbinbygning, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Det japanske nyhetsbyrået Kyodo melder kl. 23.46 at kjølesystemet til et annet kjernekraftverk er defekt. Dermed er det mulig at trykket ved dette kraftverket også vil stige.

Slipper ut damp

Japanske myndigheter har fredag kveld bestemt at kraftverket skal slippe ut små mengder radioaktiv damp for å lette på trykket, skriver nyhetsbyrået AP.

Mengden med radioaktiv elementer i dampen, skal ifølge myndighetene, være veldig lav.

– Dampen skal ikke være skadelig for miljøet eller mennesker, sier regjeringens sjefssekretær Yukio Edano til AP.

Tyske reaktoreksperter frykter i verste fall en kjernefysisk nedsmelting, skriver NTB.

Frykter mindre utslipp

I 19-tiden fredag kveld sier myndighetene at de frykter mindre lekkasjer ved Fukushima, er et av verdens største atomkraftverk.

– Det kan bli en liten lekkasje av radioaktivt materiale ved atomkraftverket i Fukushima, sier Japans handelsminister.

Video Sandberg om reaktor

Hallvard Sandberg sier det japanske selskapet som driver kraftverket vurderer å lette på trykket. Det vil si å slippe ut radioaktiv damp.

Flere tusen evakuert

Japanske myndigheter har bedt alle som bor innenfor en radius av 3 kilometer fra kjernekraftverket, om å evakuere.

Folk som bor innen 10 kilometer fra kjernekraftverket, er bedt om å holde seg innendørs. Totalt innebærer dette at flere tusen innbyggere er evakuert.

– Kan føre til katastrofe

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona sier til NRK at en ukontrollert temperatursvingning kan føre til en katastrofe med store utslipp og radioaktiv forurensing.

– Uten nedkjøling av atombrenselet kan det i verste fall skje en alvorlig ulykke der hele reaktoren smelter. Det vil føre til enorme utslipp av radioaktivt avfall, sier han.

Utenriksminister i USA, Hillary Clinton, opplyste tidligere fredag at US Air Force har fraktet reaktorkjølevann til Japan. Men dette tilbakeviser amerikanerne sent fredag kveld. Japanerne skal ha ordnet dette selv.

Slukket brann

Da jordskjelvet rammet, var tre av seks reaktorer ved Fukushima Daiichi i funksjon, men alle tre ble siden slått av.

Jordskjelvet førte også til at det begynte å brenne ved et annet kraftverk, i Onagawa nordøst i Japan, men brannen i turbinbygningen ble etter hvert slukket, ifølge det japanske atomsikkerhetsbyrået NISA.

Totalt er 4,4 millioner husholdninger uten strøm øst i Japan.

Video Ødeleggelser etter jordskjelv og tsunami

Store ødeleggelser etter jordskjelv og tsunami flere steder i Japan. Biler som ligger hulter til bulter med ødelagte hus og gater.

SISTE NYTT

Siste nytt