Frankrikes statsminister lånte Mubaraks privatfly

Den franske statsministeren er i hardt vær etter at han innrømmet at den egyptiske presidenten lånte ham og hans familie et privatfly under deres nyttårsferie i Egypt.

Francois Fillon
Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Frankrikes statsminister Francois Fillon fikk sponset både flyturen, båtutfukter og deler av oppholdet av egyptiske myndigheter.

Dette er den andre franske ministertabben på kort tid.

I januar ble det kjent at utenriksminister Michele Alliot-Marie fikk skyss med privatflyet til en alliert av Tunisias president Ben Ali under en familieferie i jula. Med på reisen var kjæresten hennes, Patrick Ollier, som også er statssråd i Frankrike.

Opposisjonen i Frankrike anklager Alliot-Marie for dårlig dømmekraft, og krever at hun går av.

Fillon har gjentatte ganger gått ut offentlig og støttet Ailot-Marie. Nå viser det seg at han har vist dårlig dømmekraft seg og begått den samme feilen selv.

Raskt ute for å kommentere

Michele Alliot-Marie

Fillons kollega, utenriksminister Michele Alliot-Marie, og hennes familie lånte et privatfly av en nær venn av Tunisias styrtede president, Zine El Abidine Ben Ali, i jula i fjor.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Statsminister Francois Fillon var raskt ute med ei pressemelding etter at den ukentlige avisa Le Canard Enchaine trykket nyheten om den uheldige ferieturen i Egypt, der over 300 personer har blitt drept under demonstrasjoner de siste ukene.

I uttalelsen står det at statsministeren, etter invitasjonen fra egyptiske myndigheter, hadde brukt et fly som tilhørte den egyptiske regjeringa for å reise fra Aswan til Abu Simbel.

– Fillon og hans familie ble innlosjert av egyptiske myndigheter under deres reise til Egypt, som varte fra 26. desember til 2. januar, heter det i uttalelsen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Ønsker åpenhet

Ifølge pressemeldinga møtte Fillon president Mubarak i byen Aswan, sør i Egypt, 30. desember i fjor. Han skal også ha vært med på en båttur sponset av egyptiske myndigheter på samme tur, ifølge AFP.

I pressemeldingen understrekes det at Fillon går ut med denne informasjonen fordi han ønsker åpenhet.

Nicolas Sarkozy har ikke kommentert Fillon-saken, men sa i helga at Michele Alliot-Marie, som også har hatt noen uheldige flyepisoder, har hans fulle tillit.

Jean-Marc Ayrault, som leder det franske opposisjonspartiet Sosialistene, mener avsløringene viser at det er en krise på høyeste nivå, mens Noel Mamere, representant for De grønne, mener Fillon må trekke seg.

Opptøyer i Egypt

Egypts president Hosni Mubarak, som lånte ut privatflyet, har hatt et enormt press på seg de siste ukene, etter at mange tusen demonstranter og internasjonale statsledere har krevd hans avgang. Også Frankrikes president

Om lag 300 personer har mistet livet i opptøyene i Egypt siden slutten av januar, mens flere tusen er skadd.

Til tross for voldsomme protester, har Mubarak sagt at han blir sittende til sebtember, men at han ikke vil stille som kandidat under valget til høsten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt