Hopp til innhold

Fransk utenriksminister på (u)tur

Michele Alliot-Marie, Frankrikes utenriksminister, er i trøbbel etter sin juleferie i Tunisia. Mens opprøret i landet vokste, fikk utenriksministeren privat skyss med privatflyet til en alliert av president Ben Ali.

Michele Alliot-Marie

Den franske utenriksministeren Michele Alliot-Marie er i flytrøbbel.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Den franske utenriksministeren lover at hun aldri skal sette sine ben igjen på en privat jet så lenge hun er statsråd.

- Jeg kommer aldri til å gå om bord igjen i et privatfly under noen omstendigheter så lenge jeg er fransk minister, lovet Alliot-Marie det franske folk gjennom et intervju med radiostasjonen Europe 1 radio på mandag.

Opposisjonen har i to uker krevd hennes ministerhode på et fat, på grunn av det de mener er svært dårlig dømmekraft fra ministerens side, og vingling i det franske offisielle synet på opprøret i Tunisia.

Populært fransk feriemål

Flytumultene for Alliot-Marie startet med en privat ferietur mellom jul og nyttår.

Da dro den franske utenriksministeren sammen med sine foreldre og sin mangeårige partner, Patrick Ollier - også han minister i Nicolas Sarkozys regjering - til Tunisia.

Tunisia var et fransk protektorat mellom 1881 og 1956, og har i årene siden selvstendigheten hatt nær forbindelse med sin gamle kolonimakt, både økonomisk og politisk.

Michele Alliot-Marie

Michele Alliot-Marie er en av veteranene innen fransk politikk.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Vel 22.000 franske statsborgere bor i Tunisia, mens rundt 700.000 tunisiere lever i Frankrike.

Gitt at halve befolkningen på 10 millioner snakker like godt fransk som arabisk, er det et svært populært feriemål for franskmenn.

En rekke franske ministre, ledende embetsmenn, tidligere ambassadører og forretningsfolk har ferieeiendommer i Tunisia så vel Marokko, et annet eks-fransk område.

Mange i den franske eliten har nytt godt av den nordafrikanske gjestfriheten i årevis.

Kardinalfeilen Michele Alliot-Marie gjorde, var at hun aksepterte «haik» med den styrtrike tunisiske forretningsmannen Aziz Miled, i hans private jetfly.

Aziz Miled regnes som en nær alliert og venn av landets styrtede og flyktede president Zine El Abidine Ben Ali.

Miled er sjef for Banque Internationale Arabe de Tunisie og har store eierinteresser gjennom Tunisian Travel Services.

Og han eier privatfly.

Det gjør også hans venn Ben Ali. Men det er Mileds som nå skaper de franske problemene.

Ville ha franske styrker inn

Under utenriksministerens juleferie, var opprøret mot den mektige og autoritære presidenten i gang. Akademikeren Mohamed Bouazizi hadde satt fyr på seg selv i fortvilelse og protest mot forholdene i landet.

Situasjonen eksploderte for fullt i midten av januar. Allerede da trampet utenriksminister Michele Alliot-Marie i baret.

Først oppfordret hun Tunisia til ro.

Deretter, bare fire dager før presidenten flyktet - foreslo hun overfor nasjonalforsamlingen at det franske opprørspolitiet kunne sendes for å bidra til å gjenopprette ro og orden i landet.

Hun mente også at styrken burde veilede det tunisiske sikkerhetspolitiet, som hadde skutt og drept flere demonstranter og behandlet resten svært hardhendt.

Og det ble ikke bedre da det kom frem at regjeringen hadde innvilget eksportlisens for forsyninger av tåregass til Tunisia.

Alliot-Marie forsøkte å ro seg selv og regjeringen inn på trygg grunn igjen - etter ramaskrik i nasjonalforsamlingen.

- Prinsippene for vår utenrikspolitikk er ikke-innblanding, støtte til demokrati og frihet og en rettferdig rettsstat, sa hun i bergingsforsøket.

Michele Alliot-Marie og Ahmed Abderraouf Ounais

Midt oppe i sin egen Tunisia-storm, møtte Michele Alliot-Marie Tunisias nyinnsatte utenriksminister Ahmed Abderraouf Ounais på mandag. Hun fastholdt at hun ikke gir etter for press og trekker seg på grunn av forbindelser til det gamle Ben Ali-regimet.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Samlingssted for eks-diktatorer

Tunsia-opprøret fortsatte å vokse som problem for den franske regjeringen.

Ikke minst da president Zine El Abidine Ben Ali sammen med sin familie bestemte seg for å flykte fra landet, etter å ha mistet støtten fra landets militære ledere.

Tunisian President Ben Ali og Frankrikes president Sarkozy

Det franske presidentparet på offisielt besøk i 2008, mens alt var lutter glede.

Foto: POOL / REUTERS

Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali

Men presidenten var ikke velkommen da han ble 'hjemløs'.

Foto: FETHI BELAID / Afp
Flyet var i luften da president Nicolas Sarkozy gav beskjeden: Tunisias president, på god vei til å bli eks-president, var ikke velkommen i Frankrike!

En rekke tidligere diktatorer i franske kolonier, er bosatt i Frankrike. Noen etter internasjonale meklingsavtaler, andre etter privat initiativ. Alle regnet med at også Ben Ali var på vei dit.

En rekke av presidentens slektninger hadde reist i forveien og tatt inn på et luksushotell i Euro Disney.

Slektningene ble gitt beskjed fra den franske stat om at de ikke var velkomne, og måtte pent sette kursen mot oppholdssteder i Midtøsten. Andre var på vei til Canada.

Ett og to og tre fly

Sveits og Frankrike er - etter at franske organisasjoner har saksøkt Ben Ali for korrupsjon og den nye tunisiske regjeringen har bedt om det - i gang med å gjennomgå og beslaglegge formuer og eiendeler tilhørende den tunisiske presidentfamilien med forgreninger.

Sveits har frosset alle konti med millioner av francs tilknyttet til Ben Ali og Trabelsi-familien, presidentens svigerfamilie.

På en flyplass i Genève står et privatfly av typen Falcon 9000. På Le Courget-flyplassen utenfor Paris står et annet, en Bombardier jet. Flyene er beslaglagt av de to lands myndigheter.

Det var EUs 27 utenriksministre som vedtok å fryse Ben Alis aktiva i Europa. Blant dem var Michele Alliot-Marie.

Da tar ferieturen til Tunisia i privatjet seg særdeles dårlig ut.

Flyet hun reiste med var registrert på Ben Alis forhatte svoger Belhassen Trabelsi, som har sikret seg en hånd inn i det meste som ble drevet av tunisisk næringsvirksomhet. Svogeren eier også halvparten av Tunisian Travel Services.

Michele Alliot-Marie

Debatter om utenriksministerens flyturer og håndtering av Jasmin-revolusjonen i Tunisia dominerer de franske debattene.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

«Travle ministre må hvile»

Da den første flyreisen med Aziz Miled privatfly kom for dagen, fra hovedstaden Tunis til feriestedet Tabarka, forsvarte Alliot-Marie seg med at hun ikke hadde gjort noe galt fordi hun ikke var å regne som utenriksminister mens hun var ferie. Og da gjelder ikke de samme aktsomhetsreglene som hun ellers opererer med.

Dessuten benektet hun at Aziz Miled hadde bånd til Ben Ali-regimet.

Også Patrick Ollier, som er statsråd med ansvar for forbindelsene til nasjonalforsamlingen, har måttet unnskylde og forklare. For også han kjørte fly.

I helgen kom det frem i avisen Nouvel Observateur at det ikke var kun en tur med privatflyet, som Alliot-Marie og Ollier har snakket om, men to. Paret fikk bruke flyet til en dagsutflukt.

Michele Alliot-Marie og Patrick Ollier

Michele Alliot-Marie og Patrick Ollier er et fremtredende par i fransk politikk.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

- Travle ministre trenger å hvile fra tid til annen. Og i det øyeblikket glemmer du at du er en representant for det offentlige. Det var en feil, jeg skjønner det nå.

- I 20 har jeg forsøkt å betale alt selv. Fordi jeg var blant venner, slappet jeg av. Så jeg kun de vennskaplige forbindelsene? Ja, det er mulig, og jeg beklager det dypt, sa Michele Alliot-Marie mandag.

- Det er også sant at man er minister 24 timer i døgnet, 365 dager i året, la hun til for sikkerhets skyld.

Ifølge utenriksministeren var det foreldrene hennes som betalt for hotelloppholdet.

Vil ha henne ut

Opposisjonen har ikke uventet fått blod på tann.

- Frankrikes omdømme i verden er sterkt forringet på grunn av denne serien av «uheldige» episoder, uttalte Segolene Royal fra Sosialistpartiet som var Nicolas Sarkozys motkandidat i presidentvalget.

- Jeg skjønner ikke hvorfor hun fortsatt sitter som minister, sa Peierre Moscovici, et annet av Sosialistpartiets medlemmer i nasjonalforsamlingen.

Akkurat det spekulerer mange i hvor lenge hun kommer til å gjøre.

President Nicloas Sarkozy innrømmer at regjeringen feilbedømte opprøret.

Statsminister Francois Fillon gjentok mandag at utenriksministeren har hans og presidentens fulle tillit - noe timer før hans egen flytur i Egypt med president Mubaraks privatfly kom for dagen.

- Hun har erkjent at hun gjorde en feil, og sier oppriktig at hun ikke burde handlet som hun gjorde. Saken er ikke til hinder for at hun fortsatt kan utføre sin jobb som utenriksminister, sier budsjettminister Francois Baroin, som er regjeringens talsmann.

- Å være minister er rett nok en fulldøgnsoppgave, men selv ministre må ha rett til et privatliv og til å hvile ut, sier Henri de Raincourt, som er statsråd for oversjøiske forbindelser.

Alain Juppe, Christine Lagarde og

Veteranene Alain Juppe og Christine Lagarde slår ring om kollegaen.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Andre i partiet er langt mer kritiske og mener mangelen på klokskap er så stor at hun bør gå av.

Velkledd veteran

Michele Alliot-Marie, med kallenavnet MAM, er en veteran innen fransk politikk.

Den 64 år gamle juristen har vært statsråd en rekke ganger, blant annet ungdoms- og idrettsminister, innenriksminister, justisminister og forsvarsminister.

Hun overtok som utenriksminister i i fjor da Bernard Kouchner, grunnleggeren av Leger uten grenser, falt i popularitet hos presidenten.

Alliot-Marie har vært første kvinne på flere av postene, og det ble antatt at hun ville utfordre Nicolas Sarkozy i 2007 om å bli UMPs presidentkandidat. Noe hun etter hvert valgte å ikke gjøre.

Men på sin vei slo hun ut sittende president Jacques Chirac som partileder i partiet PRP, før det gikk sammen med UMP, og ble med det Frankrikes første kvinnelige partileder for ett av de større partiene.

Hun har flere ganger vært kåret som en av Frankrikes mektigste kvinner, og ligger også høyt oppe på den internasjonale kvinnelisten til Forbes. Hun er fryktet for sitt temperament, men berømmet for sin nærmest soldat-lojale oppførsel overfor sine regjeringssjefer.

SISTE NYTT

Siste nytt