Hopp til innhold

– Trump posisjonerer seg foran sluttrunden

USA-president Donald Trumps nye trussel om å øke tollen på kinesiske varer, må ses på som et forhandlingsutspill, mener sjefanalytiker Erik Bruce. – Faren er selvsagt at det slår feil.

Hang Seng-indeksen 6. mai 2019

Hang Seng-indeksen på Hongkong-børsen går ned som følge av ny frykt for en kommende handelskrig.

Foto: Anthony Wallace / AFP

De asiatiske børsene falt kraftig mandag som følge av økt frykt for en handelskrig mellom USA og Kina.

Hongkongs Hang Seng-indeks gikk ned 3,7 prosent, etter først å ha åpnet med en nedgang på 2,43 prosent.

I Kina gikk den toneangivende Shanghai Composite-indeksen ned med hele 5,1 prosent, få timer etter at den åpnet med en nedgang på 3,04 prosent. Shenzhen-indeksen åpnet med en nedgang på 3,66 prosent.

Også på Filippinene og i Indonesia har fallene vært store.

Børsene i Japan og Sør-Korea er stengt på grunn av en offentlig fridag, derfor vil man først kunne måle reaksjonene der i morgen.

Nytt tollutspill fra Trump

Frykten for en handelskrig mellom USA og Kina har på nytt tiltatt etter at president Donald Trump i natt norsk tid varslet at USA vil øke tollen på kinesiske varer førstkommende fredag.

Trump har vært misfornøyd med manglende framgang i forhandlingene mellom landene.

Ifølge Trump har Kina i ti måneder betalt en toll på 25 prosent på teknologivarer til 50 milliarder dollar, og 10 prosent på andre varer til 200 milliarder dollar.

De 10 prosentene vil fredag øke til 25 prosent, ifølge presidenten.

Laster Twitter-innhold

Kom overraskende på de fleste

Den erfarne analytikeren Erik Bruce sier at Trumps fornyede tolltrussel kom overraskende på de fleste, inkludert han selv.

I begynnelsen av desember ble landene enige om 90 dagers «våpenhvile», for å gi rom for en dialog.

– De fleste, inkludert markedene, så for seg at en handelsavtale skulle komme på plass fredag denne uken. Så sent som i forrige uke fikk man positive signaler i den retning, forklarer sjefanalytikeren i Nordea Markets.

Erik Bruce, Nordea

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror det ender med en handelsavtale mellom USA og Kina - til slutt.

Foto: Nordea Bank

Han mener Trump forsøker å posisjonere seg for «sluttspurten».

– Mest sannsynlig er dette et forhandlingsutspill fra Trump, hvor han prøver å presse kineserne på områder han frem til nå mener USA ikke har fått nok tilbake i forhandlingene om en handelsavtale.

– Det gjelder spesielt spørsmålene om overføring av teknologi og støtte til kinesiske selskaper, hvordan USA kan sørge for at Kina etterlever avtalen og hva slags sanksjonsmuligheter man skal ha, sier Bruce.

Erik Bruce mener utspillet fra Trump, må sees på som et forhandlingsutspill fra USAs

Faren er selvsagt at det slår feil, og at Kina trekker seg fra forhandlingene, som vi har fått indikasjoner på kan skje, sier Bruce.

En ikke navngitt kilde sier til Wall Street Journal at Kina vurderer å avlyse møtene som er planlagte med amerikanske representanter i Washington denne uken.

Samtidig sier talsmannen for det kinesiske utenriksdepartementet at landets forhandlingsdelegasjon fortsatt har planer om å dra til USA.

– Vi håper fortsatt at USA kan jobbe hardt sammen med Kina for å nå en avtale som bygger på respekt for begge parter. Vi håper avtalen ender både i Kinas og USAs interesser. Og at den også blir slik det internasjonale samfunnet forventer, sier Geng Shuang.

Liu He, Steven Mnuchin, Robert Lighthizer

Så sent som 1. mai i år var USA finansminister Steven Mnuchin (i midten) og landets handelsrepresentant Robert Lighthizer på besøk i Beijing, hvor de møtte blant andre den kinesiske visestatsministeren Liu He til samtaler.

Foto: Andy Wong / AP

Oslo Børs faller markant

Også på Oslo Børs merker man trusselen om en handelskrig.

Hovedindeksen falt med nesten 1,5 prosent fra starten på dagen, og nedgangen har holdt seg utover formiddagen. Fallet følger de asiatiske børsene i morgentimene, som følge av Trumps trusler om tolløkning overfor Kina.

Oljeprisen falt også kraftig etter Trump-uttalelsen.

Den var ned 2,12 prosent i morges og ble handlet til 69,3 dollar fatet, før den hentet seg inn igjen utover ettermiddagen.

– For Norge er den generelle tilstanden i verdensøkonomien viktigst, også for om oljeprisen holder seg oppe. Selv om oljeprisen i dag falt litt, men er den likevel på et solid nivå. Det må komme en skikkelig nedtur i verdensøkonomien for at Norge skal bli hardt rammet, mener sjefanalytiker Bruce.

– Land som Sverige og Tyskland, land som stor produksjon av kapitalvarer og som generelt er avhengig av Kina på en annen måte enn Norge, vil rammes langt hardere enn Norge.

Tror det blir en avtale til slutt

Den erfarne sjefanalytikeren tror USA og Kina lander en ny handelsavtale til slutt, Trumps ulike utspill til tross.

– Det blir nok en enighet, men kanskje det ikke kommer så raskt som det lå an til, sier Erik Bruce.

Han minner om at det står mye på spill for begge landene.

Fra tidligere forhandlinger mellom USA og Kina

Kinas president Xi Jinping (t.v.) og president Donald Trump fra en tidligere middag og diskusjoner om handelskonflikten mellom USA og Kina.

– En handelskrig vil ramme Kina spesielt hardt, fordi landet selger mye varer til USA. Men det vil også ramme USA, og det vet Trump.

– Til nå har han ikke lagt så mye toll på forbruksvarer, men skal han øke tollsatsene og det skal omfatte alt USA kjøper fra Kina, kommer det til å ramme amerikanske forbrukere hardt. Da vil prisene på disse produktene gå opp.

– Dette vil da skje i en situasjon hvor det er usikkerhet rundt den økonomiske veksten internasjonalt. Det er usikkerhet rundt situasjonen i USA foran et presidentvalg som Trump helt sikkert helst vil vinne, så jeg har fortsatt tro på at de vil komme frem til en enighet, sier Bruce.

SISTE NYTT

Siste nytt