Hopp til innhold

Ny bok: Trumps nærmeste rådgivere skjulte dokumenter fra presidenten

I sin nye bok beskriver Bob Woodward kaotiske tilstander i Trump-administrasjonen. Blant annet skal hans nærmeste topprådgivere ha gjemt unna dokumenter, for å «beskytte landet».

Bob Woodward

Forfatter og Washington Post-redaktør Bob Woodward har basert boken «Fear: Trump in the White House» på anonyme intervjuer med ansatte i Trump-administrasjonen.

Foto: Alex Brandon / AP

Det er CNN som har fått tak i en utgave av boken «Fear: Trump in the White House», som etter planen skal lanseres 11. september.

Ifølge mediehuset beskriver forfatteren store tillitsproblemer og misnøye mot presidenten, både blant tidligere og nåværende ansatte i Trump-administrasjonen.

Bob Woodward, forfatteren bak boka, er én av journalistene som stod bak avsløringene som utløste Watergate-skandalen på 70-tallet.

Skal ha stjålet brev fra presidentens pult

Boken åpner med å skildre en situasjon der Trumps tidligere økonomiske topprådgiver, Gary Cohn, skal ha fjernet et brev fra presidentens pult i Det ovale kontor.

Gary Cohn

Trumps tidligere økonomiske topprådgiver, Gary Cohn, gikk av i mars etter uenigheter med presidenten om de nye tollsatsene på import av stål og aluminium.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Hvis Trump hadde skrevet under på brevet, kunne det ifølge forfatteren ha trukket USA ut av en handelsavtale med Sør-Korea.

Cohn fryktet angivelig at et slikt utfall kunne true et nasjonalt topphemmelig sikkerhetsprogram for å oppdage en eventuell oppskytning av nordkoreanske missiler.

Jeg ville ikke la ham se det. Han skal aldri se det dokumentet. Må beskytte landet, skal Cohn ha sagt til en annen medarbeider i Det hvite hus.

Den tidligere Trump-rådgiveren gikk av i mars, etter uenigheter med presidenten om de nye tollsatsene på import av stål og aluminium.

Den kjente journalisten Bob Woodward og president Donald Trump snakker om Woodwards bok om Trump. Opptaket er offentliggjort av The Washington Post.

SNAKKER SAMMEN: Trump kaller boken om ham oppspinn. Her snakker han med forfatter Bob Woodward om hvorfor han ikke lot seg intervjue til boken.

Skal ha fryktet for landets sikkerhet

Cohn skal ikke ha vært alene om å skjule dokumenter fra presidenten. Forfatteren skriver også at den tidligere sekretæren Rob Porter benyttet seg av samme strategi.

FROM THE FILES - TRUMP DEPARTURES

Som Trumps sekretær hadde Rob Porter ansvaret for å håndtere presidentens dokumentstrøm. I sin nye bok hevder Bob Woodward at Porter ved flere anledninger skjulte dokumenter fra Trump. Bildet er tatt i august 2017.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Begge skal i tillegg ha forsøkt å distrahere Trump fra å ta beslutninger som kunne true landets sikkerhet.

Én tredjedel av jobben min var å reagere på noen av de farlige idéene han hadde, og prøve å gi ham grunn til å tro at de ikke var gode idéer, skal Porter ha sagt, ifølge forfatteren.

Porter gikk av i februar, etter anklager om mishandling fra to av hans ekskoner.

«Han er en idiot»

Trumps tidligere advokat, John Dowd, skal ha beskrevet Trump som «en løgner som ville endt i fengsel hvis han ble avhørt av spesialetterforsker Robert Mueller».

Boken inneholder ikke bare sitater fra avgåtte rådgivere. Nåværende stabssjef i Trump-administrasjonen, John Kelly, skal angivelig ha omtalt presidenten som mentalt ustabil.

Han er en idiot. Det er meningsløst å prøve å snakke ham fra noe. Han har gått fra vettet. Vi er i «crazytown», heter det i sitatet, som ifølge forfatteren er hentet fra et stabmøte på Kellys kontor.

USAs forsvarsminister, James Mattis, skal ha sagt at Trump har samme forståelse som en femte- eller sjetteklassing.

SISTE NYTT

Siste nytt