NRK Meny
Normal

Har 121 biler - bruker 75.000 kroner per dag på mat

To og en halv måned før presidentvalget i Frankrike avslører en ny bok at president Nicolas Sarkozy bruker langt mer penger enn hans forgjengere.

Bok og Sarkozy

René Dosières bok L'argent de l'Etat kan minne franskmenn på de første årene av Sarkozys presidentperiode. Til venstre: Nicolas Sarkozy og Carla Bruni (som hun da het) på båttur på Nilen under juleferien i Egypt i 2007. Juleferien var med på å gi Sarkozy kallenavnet president Bling-Bling.

Foto: Khaled Desouki / Faksimile/AFP

Sarkozy med kone

President Nicolas Sarkozy og Carla Bruni-Sarkozy utenfor Elysee-palasset i Paris i slutten av januar i år.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

I boken «L'Argent de l'Etat» går forfatteren René Dosière grundig gjennom utgiftene til både president Nicolas Sarkozy og statsminister François Fillon, skriver Independent.

I boken, som ble lagt ut for salg 2. februar i år, kommer det blant annet ut at Elysee-palasset – Frankrikes svar på Det hvite hus – her en flåte på 121 biler.

Til sammenligning klarte Elysee-palasset seg med 55 biler under Sarkozys forgjenger, Jacques Chirac.

Forfatteren kan også avsløre at Sarkozy og hans kone Carla Bruni-Sarkozy har et gjennomsnittlig matbudsjett i Elysee-palasset på 10.000 euro, vel 75.000 norske kroner, per dag.

Matbudsjettet dreier seg ikke om hva ekteparet Sarkozy spiser til middag på tomannshånd, men middager under statsbesøk og andre store anledninger der Frankrike presentererer sitt kjøkken og sine viner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sarkozy

Under statsbesøk er Elyseepalasset pyntet etter alle kunstens regler. Her hører president Nicolas Sakozy og Carla Bruni-Sarkozy på mens Elfenbenskystens president Alassane Ouattara holder en tale 26. januar i år.

Foto: JACQUES BRINON / Afp

Én dag per uke i fly

Boken stiller også spørsmål ved Sarkozys utbredte reisevirksomhet, skriver franske Liberation.

Ifølge boken så har Sarkozy tilbrakt i gjennomsnitt 24 timer i uken på flyreise siden han tiltrådte som president i 2007.

Det er ikke bare Sarkozys skyld at han tilbringer mye tid i luften. Frankrike har et godt utbygget nettverk av høyhastighetstog, men hvis presidenten skal reise med tog krever sikkerhetslover at en politimann må passe på hver eneste jernbanebro.

Også statsminister François Fillon er glad i å fly, han har i gjennomsnitt tilbrakt 674 timer per år i luften, mens hans forgjengere Villepin (404 timer) og Raffarin (335 timer) klarte seg med mindre.

Har endret image

Carla Bruni-Sarkozy

Carla Bruni-Sarkozy med datteren Giulia da hun forlot fødeklinikken i oktober i fjor.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

For Nicolas Sarkozy kan tallene være skadelige, to og en halv måned før presidentvalget 22. april.

Etter at han kom til makten i mai 2007 fikk han tilnavnet «president Bling-Bling» på grunn av sin forkjærlighet for designersolbriller og dyre ferier, og ikke minst forholdet til den tidligere modellen og sangerinnen Carla Bruni.

New York Times, Time og BBC var bare noen av de store internasjonale mediehusene som skrev om Sarkozys image.

Etter det uheldige første året har Sarkozy tydelig forsøkt å endre image.

Feriene er blitt mindre spektakulære, designersolbrillene er lagt i lommen og presidentfruen Carla Bruni-Sarkozy er blitt mindre synlig.

Selv da ekteparet Sarkozy i oktober i fjor fikk datteren Giulia valgte presidenten å tone ned fødselen i frykt for å bli kritisert for å bruke privatlivet sitt i politikken.

I stedet har Sarkozy søkt å dyrke et image som alvorlig og handlekraftig, som «mannen som ledet an i kampen mot Gadaffi og som er i fronten i kampen for å redde euroen».

President Sarkozy varslet også i slutten av januar høyere moms og andre innstramninger i Frankrike, og det kan derfor skade ham i valgkampen om tilnavnet «president Bling-Bling» kommer frem i lyset igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EGYPT-FRANCE-PEOPLE-SARKOZY-BRUNI

Nicolas Sarkozy og Carla Bruni (som hun da het) foran pyramidene i Giza under den famøse juleferien i Egypt i desember 2007.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Forfatteren er sosialist

René Dosière, som har skrevet «L'Argent de l'Etat» er medlem av den fransk nasjonalforsamlingen der han representerer sosialistpartiet.

Dosière har ry på seg for å være en vaktbikkje for bruk av offentlige penger, men at han gir ut boken to og en halv måneder før presidentvalget er neppe tilfeldig.

Sarkozy, som ennå ikke offisielt har erklært seg som kandidat, ligger allerede langt bak sosialistenes kandidat François Hollande på meningsmålingene.

I en meningsmåling som ble offentliggjort på nettstedet LH2 søndag får Hollande støtte av 57 prosent av velgerne i andre valgomgang mot 43 prosent for Sarkozy.

Første valgomgang av det franske presidentvalget går av stabelen 22. april, mens andre omgang avvikles søndag 6. mai.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt