NRK Meny
Normal

140 døde i orkanen «Matthew»: Florida forbereder seg på det verste

Orkanen Matthew har tatt livet av over 100 mennesker så langt, og øker i styrke før den skal treffe kysten av USA rundt midnatt. – Denne orkanen vil drepe dere, sier Florida-guvernør Rick Scott.

Florida forbereder seg på Matthew

BESKYTTELSE: Danny Askins og Brenden Kavana setter opp orkanbeskyttelse på en restaurant i Delray Beach, Florida.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Orkanen Matthew har allerede hjeret med Haiti, deler av Den dominikanske republikk og nådde torsdag det sentrale Bahamas. Torsdag ettermiddag melder Reuters at minst 140 personer har omkommet. 136 av de døde har omkommet i Haiti, der Matthew også har ført til at presidentvalget er utsatt.

Dødsfallene skyldes i hovesak fallende trær og løse gjenstander som har blitt kastet gjennom lufta av de kraftige vindene.

Videoer i sosiale medier viser store ødeleggelser og enorm kraft, som denne fra Bahamas torsdag. Kevin Bente, som studerer meteorologi ved universitet i Miami, la ut denne videoen tatt opp like ved Nassau-flyplassen i Bahams torsdag:

Laster Twitter-innhold

– Vil drepe dere

Det er ventet at orkanen vil treffe de sørlige delene av USAs østkyst rundt midnatt torsdag kveld, før den beveger seg nordover langs kysten. Ifølge USAs nasjonale stormsenter vil orkanen øke ytterligere i styrke, til en kategori fire-orkan før den treffer det amerikanske fastlandet.

Bare i Florida har rundt 1,5 millioner mennesker blitt bedt om å evakuere sine hjem, og guverrnør Rick Scott sparer ikke på kruttet for å banke inn budskapet om hvor viktig det er å komme seg unna de mest utsatte områdene.

– Dette er alvorlig. Ikke ta noen sjanser. En liten bevegelse i stormen kan ha mye å si. Det er grunnen til at vi forbereder oss på at den treffer direkte. Jeg gentar; dersom du må evakuere, men ikke har gjort det, gjør det.

– Denne stormen vil drepe dere. Tiden er i ferd med å renne ut, sier Scott, ifølge CNN.

To millioner evakuert

Det er fryktet at orkanen kan komme til å legge hele boligområrder øde, slik den har gjort på Haiti. I tillegg til Florida, er det også startet masseevakuering i Georgia og South Carolina.

I Georgia har myndighetene gitt ordre om at seks distrikter langs atlanterhavskysten skal evakueres. Også folk i lavtliggende områder i innlandet blir anbefalt å søke ly andre steder, skriver NTB.

Ifølge CNN er så mange som to millioner amerikanere evakuert totalt.

Jeremie i Haiti er rasert

VIDEO: Byen Jeremie på Haiti er rasert av orkanen, og store områder har blitt lagt øde.

SAS og Norwegian innstiller fly

Orkanen skal nå være oppe i kategori fire, noe som betyr at den vil ha en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund når den treffer strendene i Florida. Tidligere i dag ble det også kjent at SAS og Norwegian har innstilt alle sine fly fra Europa til Florida.

Norwegian skriver på sine nettsider at de har kansellert seks flyvninger som skulle ha gått i dag. SAS opplyser til NTB at til sammen 400 passasjerer er berørt. Flyselskapet har håp om å kunne operere rutene fra Europa til Florida fredag, men at de avventer situasjonen.

USA forbereder seg på Matthew

En mann sykler på Miami Beach torsdag 6. oktober.

Foto: JAVIER GALEANO / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt