Hopp til innhold

Russland utviser norsk diplomat – ambassadøren kalt inn på teppet

En medarbeider ved den norske ambassaden i Moskva blir utvist fra Russland, som svar på at Norge utviste en russisk diplomat. Utvisningene skjer etter nervegiftangrepet i Salisbury i Storbritannia.

Regina Veronica Maria Jones-Bos

Nederlands ambassadør til Russland Regina Veronica Maria Jones-Bos på vei til utenriksdepartementet i Moskva fredag.

Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

Ane Haavardsdatter Lunde

Ane Lunde i UD.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Norges ambassadør til Russland ble i dag kalt inn til det russiske utenriksdepartementet sammen med svenske, finske og danske kolleger, sier pressetalsperson Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NRK.

I tillegg til Norges ambassadør Leidulv A. Namtvedt ble en rekke andre ambassadører fra land som har utvist russiske diplomater, kalt inn på teppet i Moskva langfredag.

– Norge ønsker fortsatt et konstruktivt forhold til Russland på områder av felles interesse og verdsetter den gode kontakten vi har i mange viktige spørsmål, sier Lunde.

Utviser samme antall

Peter Tesch

Australias ambassadør til Russland Peter Tesch på vei ut av utenriksdepartementet i Moskva fredag.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Norge deltok i en koordinert aksjon der en rekke land utviste russiske diplomater i solidaritet med Storbritannia, som hevder Russland står bak nervegiftangrepet mot den tidlgiere spionen Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i Storbritannia. Russland nekter for å stå bak angrepet.

Torsdag opplyste Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at de aktuelle landene vil få utvist samme antall diplomater fra Russland som de selv har kastet ut. Til sammen dreier det seg om rundt 150 personer som nå må forlate ambassader i Moskva.

I tillegg blir USA nødt til å stenge sitt konsulat i St. Petersburg.

– Urimelig

Lunde i Utenriksdepartementet er ikke overrasket, men reagerer på utvisningen.

– Selv om dette var ventet etter de siste uttalelsene fra russisk side, anser vi utvisningen som uberettighet. Vår medarbeider har gjort en god jobb som diplomat og utvisningen har ingenting med diplomatens utførelse av sine arbeidsoppgaver å gjøre, sier Lunde.

Også USA – som utviste 60 russiske diplomater og stengte landets konsulat i Seattle, mener Russlands svar er urimelig.

– Det ser ut til at Russland har valgt å ta beklagelige og uberettigede steg som svar på vår totalt berettigede handling, sa Det hvite hus' talsperson Heather Nauert torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt