Hopp til innhold

Slik vil Norge tette en av verdens største CO2-lekkasjer

AMAZONAS, COLOMBIA (NRK): Statsminister Erna Solberg danser seg inn i hjertene hos både urfolk i Amazonas og Colombias president med lovnad om 400 norske regnskogmillioner i året frem mot 2025.

Norge vil bidra med opptil 400 millioner kroner dersom Colombia klarer å redde regnskogen.

AMAZONAS: Statsminister Erna Solberg, sammen med den colombianske presidenten Juan Manuel Santos på besøk hos urfolk i Amazonas i Colombia.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

De har god grunn til å ta med seg den norske statsministeren på dansen, urfolkene i Amazonas som nå har fått lovnader om norsk støtte for å bevare skogen de bor i.

– Vi vet at en av de beste måtene å bevare skogen på, er å støtte urfolk som bor i skogen, sa Erna Solberg til heftig nikking fra høvding Absalon Arango da hun fikk være med ut i jungelen i Colombia.

Fra det kalde nord til det tropiske Amazonas har det kommet norsk besøk, for å forsøke å tette en av verdens største lekkasjer av karbon.

Solberg og Santos i Amazonas

BESØKER URFOLK: Statsminister Erna Solberg i jungelen sammen med høvding Absalon Arango og Colombias president Juan Manuel Santos (til høyre).

Foto: Anders Tvegård / NRK

En sjettedel av klimagassutslipp

Utslipp fra hogst av regnskog utgjør om lag en sjettedel av verdens totale klimagassutslipp, ifølge FNs klimapanel.

I et land som Colombia, der skogen dekker et område nesten to ganger størrelsen på fastlands-Norge, er det alvorlige mengder klimagass som slippes ut når regnskogen hugges.

Regnskog i Colombia

HOGGER REGNSKOG: Et område ryddet for regnskog i den vestlige delstaten Choco i Colombia. Området har blitt ryddet av bønder som dyrker koka på oppdrag fra narkokarteller.

Foto: RICARDO MAZALAN / Ap

400 millioner kroner i året

Tirsdag inngikk statsminister Erna Solberg og den colombianske presidenten Juan Manuel Santos en avtale om å jobbe for å stanse avskogingen med opptil 400 millioner norske kroner årlig fram til 2025.

En forutsetning for utbetalingene fra Norge er at Colombia kan vise uavhengig verifiserte utslippsreduksjoner som følge av at den tropiske regnskogen får stå i fred.

Avtalen bygger videre på klima- og skogsamarbeidet som ble inngått mellom Colombia, Norge, Sorobritannia og Tyskland under klimatoppmøtet i Paris i 2015.

Mer hogst etter fredsavtale

Fredsprosessen i Colombia har ikke vært bra for skogen. Da FARC-geriljaen hadde jungelen som tilholdssted var det mange områder som var utilgjengelige for landbruk og hogst.

Etter at freden kom, har avskogingen økt med 44 prosent fra 2015 til 2016.

De to statslederne tror de skal greie å snu trenden.

Juan Manuel Santos, statsminister i Colombia

COLOMBIAS PRESIDENT: Juan Manuel Santos har statsbesøk fra Norge denne uken. Både statsminister Erna Solberg og klimaminister Ola Elvestuen er med på turen til Colombia.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Den norske statsministerens besøk er en god motivasjon og et dytt for å opprettholde og forsterke arbeidet vi gjør, sier president Santos til NRK i Colombia.

Hverken klima- og miljøministeren eller statsministeren er engstelige for at pengene skal gå til korrupsjon.

– Vi gir ingen utbetalinger uten at det er sikre, uavhengig verifiserte resultater, sier klimaminister Ola Elvestuen.

Skogen har fått egne rettigheter

Amazonas fikk nylig egne juridiske rettigheter i en ankedomstol i Colombia. Den avgjorde at regjeringen må vedta og sette i verk tiltak for å stanse avskogingen innen fem måneder.

Det skjer etter at en gjeng barn og ungdommer i alderen 7-26 år gikk til søksmål for å få den colombianske staten til å ta ansvar for skogen.

Erna Solberg og Juan Manuel Santos med urfolk i jungelen

URFOLKS RETTIGHETER: Statsminister Erna Solberg sier at å styrke urfolks rettigheter også er å bevare regnskogen.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Og skal vi tro den colombianske presidenten, var rettens dom intet tilbakeslag for regjeringen:

– Dette er det viktigste blant alt som har blitt gjort for miljøet de siste årene. Denne saken betyr at klima og miljø er i ferd med å bli viktig for de unge. Og det er et helt nødvendig utgangspunkt for å få på plass den politikken som trengs for å bevare miljøet, sier Santos.

SISTE NYTT

Siste nytt