Hopp til innhold

Norge gir 60 millioner til Den sentralafrikanske republikk

I Den sentralafrikanske republikk er det avdekket massakrer og katastrofer. Nå bevilger Norge 60 millioner kroner til akutt humanitær nødhjelp i landet.

En kvinne sørger over en død slektning i Den sentralafrikanske republikk

En kvinne sørger over en død slektning i Den sentralafrikanske republikks hovedstad Bangui. Nå skal rundt en million av landets 4,6 millioner være drevet på flukt.

Foto: SIEGFRIED MODOLA / Reuters

Børge Brende

Børge Brende mener de fredsbevarende styrkene fra AU og EU er viktig for å stabilisere landet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er enorme behov i landet og FN har klassifisert dette som en nivå-3-krise, som er det høyeste nivået FN har. Det betyr at halvparten av befolkningen trenger hjelp. Derfor bevilger Norge 60 millioner til akutt humanitær hjelp, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK.

Etnisk rensing

Denne uka slo FN og Amnesty International fast at de internasjonale fredsbevarende styrkene i landet ikke har greid å hindre omfattende etnisk rensing i Den sentralafrikanske republikk.

Katastrofen som bare blir verre dag for dag har ifølge Amnesty ført til at så mange som 100.000 muslimer har blitt tvunget på flukt. I tillegg er det en alvorlig matmangel i landet som har et ekstremt dårlig utbygd infrastruktur og svak sentralmakt.

– I tillegg til at folk mangler vann, mat og medisiner så er det er svært krevende å få hjelpen inn i landet, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK.

Det meldes om flere massakrer den siste tiden.

Video: Nesten en fjerdedel av landets befolkning er drevet på flukt. Mange av dem befinner seg i provisoriske flyktningleirer.

Matmangel

I går landet ett fly fra Verdens matvareprogram (WFP) chartret fly landet onsdag i hovedstaden Bangui med 82 tonn ris. Til sammen vil 1.800 tonn korn, som er nok til å brødfø 150.000 mennesker i en måned, bli sendt via en luftbro med rundt 25 fly de neste fire ukene, opplyser WFP i en pressemelding.

Maten skal gis til folk som har blitt tvunget til å flykte fra sine hjem. Behovet for å plassere ut mat i hele Den sentralafrikanske republikk før mai er akutt, ettersom regntiden da starter og vil gjøre mange veier ufremkommelig.

WFP har kun mottatt 27 prosent av de nesten 655 millioner norske kronene som er nødvendig for å kunne hjelpe 1,25 millioner mennesker i Den sentralafrikanske republikk fram til august, opplyser organisasjonen, mens FN opplyser at de bare har fått inn 13 prosent av det de mener behøves.

– Det er dessverre vanlig at land som ikke er så kjente og som ikke er på topp i mediebildet sliter med å få inn ressurser. Derfor går Norge ut og slår fast at vi nå gir 60 millioner i denne runden. Men når bare i overkant av10 prosent er samlet inn så sier det noe om at vi må få større fokus på saken og få frem de umenneskelige forholdene i landet, sier Brende.

Advarer mot folkemord

Den etniske rensingen av muslimer har funnet sted i de vestlige og mest befolkede delene av landet siden tidlig i januar, ifølge en fersk Amnesty-rapport.

– Militsen anti-balaka utfører voldelige angrep i et forsøk på etnisk rensing. Resultatet er en muslimsk masseflukt av historiske dimensjoner, sier Joanne Mariner, rådgiver i Amnesty International, til nyhetsbyrået AFP.

Krisen i Den sentralafrikanske republikk har gått fra vondt til verre de siste månedene, og FN har advart mot folkemord på grunn av den religiøse dimensjonen ved konflikten.

EU har forpliktet seg til å bruke over 1 milliard kroner på krisen og godkjente nylig å sende 500 soldater til den tidligere franske kolonien. De blir satt inn i tillegg til de 5.500 soldatene i Den afrikanske unions styrke i landet og de 1.600 franske soldatene som alt er på plass.

– Det er positivet at AU, med FN mandat, har sendt inn styrker i landet og at EU vil gjøre det samme. Det er et viktig bidrag for å kunne stabilisere situasjon, men vi ser at det er store flyktningstrømmer internt i landet og mange flykter til nabolandene, sier Brende.

Landsbyen Ouham i Den sentral afrikanske republikk den 3. januar

Et satellittbilde tatt av landsbyen Ouham den 3. januar i år. Da var alle husene intakte.

Foto: Image analysis by UNITAR-UNOSAT / unosat
Landsbyen Ouham i Den sentralafrikanske republikk den 20. januar 2014

I den samme landsbyen den 20. januar var de fleste husene brent ned.

Foto: Image analysis by UNITAR-UNOSAT / unosat

SISTE NYTT

Siste nytt