Hopp til innhold
Flyktningeleir i sentralafrikanske republikk
Foto: Cassandra Vinograd / AP

Den sentralafrikanske republikk

Oppsummert

Vold og politiske uro har preget Den sentralafrikanske republikk (SAR) etter at president Francois Bozize ble styrtet i mars 2013.

  • FN-soldat drept i Den sentralafrikanske republikk

    En FN-soldat fra Kamerun er drept og fem andre er såret etter å ha kjørt på en landmine i Den sentralafrikanske republikk, opplyser FN-styrken i landet.

    Hendelsen fant sted ved landsbyen Mbindale, 450 kilometer nord for hovedstaden Bangui.

    Soldatene fra Minusca-styrken eskorterte en delegasjon fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) da de kjørte på en landmine. Tilstanden til to av de sårede blir beskrevet som alvorlig.

    (NTB)

  • Dropper anklagene mot siktet militsleder

    Aktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har trukket tilbake tiltalen mot den tidligere militslederen, Maxime Mokom, fra Den sentralafrikanske republikk. Årsaken er at det ikke var grunnlag for domfellelse, sa aktor torsdag, ifølge AFP.

    Arrestasjonsordren mot Maxime Mokom ble utstedt i desember 2018 for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, angivelig begått i Den sentralafrikanske republikk. Mokom ble overgitt til ICC 14. mars 2022.

    Aktor har tidligere sagt at Maxime Mokom spilte en nøkkelrolle i en målrettet plan om voldsutøvelse mot den muslimske befolkningen i Den sentralafrikanske republikk i 2013 og 2014.

    Maxim Mokom
    Foto: AP
  • Wagner-gruppen øker sin makt i Afrika

    Den russiske paramilitære Wagner-gruppen styrker sin innflytelse i en rekke afrikanske land, På en skole i Den sentralafrikanske republikk henger det bilder av Vladimir Putin og elevene lærer russisk, melder SVT.

    Wagner-gruppen tilbyr tjenester og våpen, de bekjemper opprørere, og fremstilles lokalt som ufarlige. De står den rette siden i striden mellom Vesten og Russland, sier en talsmann for landets president. I bytte har Wagner-gruppen blant annet fått rettigheter til flere gullgruver.

    Allerede i 2021 ble det bestemt at russisk skal obligatorisk på landets universiteter. Nå får også yngre barn russiskundervisning.

    Opposisjonspolitikeren Joseph Bendounga er en av få som våger å kritisere den private hæren. Han frykter at Russland planlegger å ta over hele landet.

  • EU med nye sanskjoner mot Wagner-gruppen

    EU kunngjorde lørdag ytterligere sanksjoner mot den russiske Wagnergruppen for «menneskerettighetsbrudd» i Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mali, melder AFP.

    Elleve personer og sju selskap og organisasjoner med tilknytning til Wagner-gruppen har fått fryst eiendeler og blitt pålagt reiseforbud i EU.

    Wagnergruppen, som kjemper aktivt for Russland i Ukraina, ble sanksjonert av EU allerede i 2021.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no