Soldater lynsjet mann like etter presidentens tale

Først ba den nye presidenten i Den sentralafrikanske afrikanske republikk sine soldater om å samle seg og skape ro i det kaotiske landet, så minutter senere lynsjet de en mann mistenkt for å være Seleka-opprører.

Soldater fra Den sentralafrikanske republikk lynsjer en mann

Soldater fra Den sentralafrikanske republikk lynsjet i dag en mann de mistenkte å være Seleka-opprører.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

De grusomme bildene av soldater som knivstikker og steiner den forsvarsløse mannen går verden rundt i kveld. Og det hele skjedde bare minutter etter og meter unna der den nyinnsatt presidenten Catherine Samba-Panza hadde snakket til en gruppe på minst 1.000 soldater for å gjeninnsette hæren som landets samlende styrke.

Hun erklærte at målet er å ha størsteparten av landet under kontroll i løpet av en måned.

Kniver og steiner

Like etter anklaget en gruppe på rundt 20 soldater en mann i mengden for å ha tilhørt Seleka, den muslimskdominerte opprørsgruppen som grep makten i et kupp i mars i fjor.

Mannen ble knivstukket og steinet foran øynene til de mange fremmøtte. Deriblant en journalist fra det amerikanske nyhetsbyrået AP.

– Jeg vil drepe ham med mine egne hender, skal en av soldatene ha ropt ifølge AP-journalisten.

Dette er de samme soldatene som skal beskytte befolkningen mot overgrep, som i dag brukte kniver og steiner til å ta livet av den forsvarsløse mannen.

Etter hvert klarte soldater fra Burundi å løse opp gruppen og slå ring rundt mannen som fortsatt levde, men etter hvert som mobben kom nærmere trakk de seg tilbake uten å løsne ett skudd, og lot den rasende folkemengden fortsette å gå løs på mannen, som da trolig allerede var død.

En politimann som igjen forsøkte å stoppe overgrepet ble tatt til siden og kalt forræder av den rasende mobben, ifølge AP.

Selv i en by og et land som daglig ser lynsjinger og mishandling er scenene som utspilte seg i Bangui i dag sjokkerende og viser med all tydelig hvor langt kaoset og hatet har kommet i Den sentralafrikanske republikk.

Presidenten i Den sentralafrikanske republikk Catherine Samba Panza

Bare minutter etter at presidenten i Den sentralafrikanske republikk, Catherine Samba Panza, hadde holdt sine tale til soldatene brøt kaoset ut.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Klarer ikke stoppe volden

Peter Buckaert i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) la senere ut et bilde av en mann som holdt opp en avskåret kroppsdel av mannen. I bakgrunnen kunne man se en gestikulerende fransk soldat.

På sine hjemmesider forteller HRW at Seleka-militsen fortsetter med grusomme angrep mot sivilbefolkningen flere steder i landet.

Den utenlandske styrken bestående av 1.600 franske soldater og 5.000 afrikanske har ikke klart å stoppe volden som fortsetter mellom sekteriske grupper. Over 2.000 er drept mens rundt en millioner er fordrevet fra sine hjem. De utgjør en firedel av befolkningen.

SISTE NYTT

Siste nytt