Nord-Korea hindrer adgang til industrikompleks

Nord-Korea trappet opp presset mot sør da de onsdag stanset adgangen til industrikomplekset i Kaesong der mange hundre sørkoreanere arbeider.

Kim Jong-un i det nordkoreanske parlamentet

HISSIG: Kim Jong-un har hisset opp krigsretorikken de siste ukene.

Foto: KCNA / Reuters

Dermed øker spenningen i mellom de to landene, etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un de siste ukene har hisset opp krigsretorikken mot den USA-støttede naboen i sør. Det er første gang siden 2009 arbeidere nektes adgang til industrikomplekset som er det nærmeste man kommer en forening mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

484 sørkoreanske ansatte ventet onsdag morgen ennå på tillatelsen til å reise til Kaesong, flere timer etter at porten skulle vært åpnet. De fikk etterhvert beskjed om at ingen slippes inn i sonen.

– Sikkerhet førsteprioritet

Flere hundre sørkoreanere som befant seg i Kaesong, fikk etter hvert tillatelse til å reise ut. Ifølge sørkoreanske opplysninger var det 861 sørkoreanske arbeidere i Kaesong.

– Nord informerte oss i morges om at de bare vil tillate reiser ut av Kaesong og ikke inn, sa talsmannen for gjenforeningsministeriet, Kim Hyung-suk.


Han beklaget sterkt den nordkoreanske beslutningen og sa at første prioritet for sørkoreanske myndigheter er sørkoreanske borgeres sikkerhet.

Utviklingen førte til frykt for at Nord-Korea gjør alvor av trusselen om å stenge industrikomplekset, som hittil har fungert som normalt til tross for den krigerske nordkoreanske retorikken og truslene de siste ukene. Det er ikke klart hvor lenge Nord-Korea har tenkt å suspendere adgangen til industrisonen.

Koh Yu Hwan, professor i Nord-Korea-studier ved Dongguk University i Seoul, sier Nord-Korea gjør dette for å fortsette å presse Sør-Korea og USA. Tidligere denne uken gjorde Kim Jong-uns regime det også klart at atomreaktoren i Yongbyon, som har vært stengt som en del av en våpenhvileavtale fra 2007, nå skal startes opp igjen.

200.000 familier avhengig

– Så langt har de kun nektet sørkoreanere adgang til komplekset, ikke stengt det fullstendig ned. Men det er så langt. Ved å gjøre dette på toppen av å erklære gjenoppstart av Yongbyon, klarer Nord-Korea å opprettholde presset mot Sør-Korea og USA, sier professoren til Bloomberg News.


Kaesong ligger i Nord-Korea, ti kilometer fra grensa, og finansieres av Sør-Korea. Det ble åpnet i 2004 og har siden vært et symbol på samarbeid over grensa. 123 sørkoreanske bedrifter har fabrikker og anlegg i sonen. Rundt 200.000 nordkoreanere er avhengig av inntekten fra Kaesong for å forsørge seg.

Nord-Korea har tidligere unnlatt å blande Kaesong inn i stridigheter med sør fordi komplekset er en viktig kilde for valuta.

– Farlig og dumdristig

Komplekset gir 50.000 nordkoreanere arbeid, og den nordkoreanske staten får 2 milliarder dollar årlig i valutainntekter

USAs utenriksminister John Kerry møtte tirsdag sin sørkoreanske kollega Yun Byung-se og fordømte deretter Nord-Koreas farlige og dumdristige oppførsel.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som selv er sørkoreaner, advarte mot at situasjonen kommer ut av kontroll og gjorde det klart at atomtrusler ikke er noen lek.

– Den pågående krisen har gått altfor langt. Nå må det roes ned, sa Ban og la til at forhandlinger er den eneste fornuftige veien framover.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt