Blåser i krigstruslene

SEOUL (NRK.no): Fire mil unna rasler nordkoreanerne med atomtrusselen, men i den sørkoreanske hovedstaden Seoul tar innbyggerne truslene om tilintetgjørelse med ro.

Gatebilde i Seoul

Gangnam er et populært sted å shoppe, spise og drikke, og dette dagliglivet ser ikke ut til å være påvirket av nabolandets krigsretorikk.

Foto: Isak Ladegaard

Park Yemyung

Tjuetre år gamle Park Yemyung bruker søndagen til å gå på konsert, og tenker lite på at Nord-Korea truer med krig.

Foto: Isak Ladegaard

Sør-Koreas hovedstad er kun fire mil unna Nord-Koreas rakettarsenal, men livet går uforstyrret videre og diktaturets krigshisseri blir for det meste ignorert.

Det er søndag ettermiddag på østsiden av Seoul, og tusenvis av unge sørkoreanere strømmer mot byens olympiske idrettshall. Vårsolen varmer og stemningen er livlig – den koreanske artisten G-Dragon skal straks sparke i gang sin verdensturné, og den etterlengtede konserten er for lengst utsolgt. En av billettholderne er den 23 år gamle studenten Park Yemyung.

Hun har ikke hørt noe om at Nord-Korea har erklært krigstilstand i forholdet til Sør.

– Oi, det visste jeg faktisk ikke, det er nytt for meg!

Park leser til en tøff eksamen i regnskapsføring, og for å holde fokuset på bøkene har hun verken TV eller internettilgang i hjemmet. Hun har derfor ikke fått med seg nyheten som gikk verden rundt på fredag.

– Men det forandrer ingenting. Teknisk sett ble krigen mellom oss aldri endt, så det har vært "krigstilstand" hele tiden. Og jeg tror ikke det blir en full eskalering.

Vår i Korea betyr blomstrende kirsebærtrær, men iblant også trusler om tilintetgjørelse. Sør-Korea og USA gjennomfører en av verdens største militærøvelser på denne tiden av året, og naboen i nord reagerer vanligvis med sterke ordelag. I år er retorikken svært intens: diktaturet som nylig prøvesprengte atomvåpen har truet begge landene med rakettangrep.

– Det er sikkert bare Kim Jong-un som trygler om ris, sier Park.

Som mange andre i Seoul og Sør-Korea er hun blitt vant til å høre trusler fra den andre siden av landegrensen. Hun vet også at Nord-Koreas "uberegnelighet" har blitt brukt som et kort i forhandlinger om bistand, som da regimet mottok en halv million tonn ris for å gå tilbake til Sekspartsforhandlingene om sitt atomvåpenprogram i 2005, etter å ha boikottet møtene i en lengre periode.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kim Byung Gi

Kim Byung Gi studerer et anslag av hvor mye skade en atombombe kan forårsake i Seoul. Fra krigsmuseet i den samme byen.

Foto: Isak Ladegaard

Bekymret fra utlandet

Sam Kim

Sam Kim, pensjonert oberst i Sør-Koreas forsvar, er ikke bekymret for at naboen i nord skal gå til krig.

Foto: Isak Ladegaard

Den pensjonerte obersten Sam Kim var syv år da Koreakrigen endte, i 1953. I dag jobber han som frivillig guide på krigsmuseet i Seoul. Han sier at han er ikke noe særlig bekymret for at Nord-Korea skal gå til krig.

– Hvis det var planen hadde de ikke annonsert den, slik de har gjort nå.

Kim forteller at han bodde i USA og Australia en periode etter at han hadde pensjonert seg, og det var i denne perioden han var mest bekymret for at nord-sør konflikten kunne eskalere.

– Jeg var iblant veldig bekymret og ringte familien min flere ganger. Hver gang var svaret at "lite skjer her." De var ikke bekymret i det hele tatt, og sånn er det for meg også, nå som jeg bor her.

– Men jeg tenker iblant på at noe kan starte ved et uhell, og at ting kan eskalere. Kriger starter på den måten, noen ganger. Det er det jeg er mest redd for.

Kim Byung Gi, som til vanlig jobber i en bank, er på krigsmuseet med kone og sønn når vi treffer ham.

– Utlendinger tror at dette er en alvorlig situasjon, men dette er en helt vanlig for oss. Nord-Korea bare viser seg frem.

– Så du har ikke forberedt deg på krig?

– Nei, sier han og ler.

– Ikke på noen som helst måte. Og sånn er det for de aller fleste her, tror jeg.

Han blir heller ikke påvirket av museumsveggene, som først og fremst handler om den treårige Koreakrigen som anslagsvis kostet fire millioner menneskeliv.

– Det er fortiden, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

T-banenett i Seoul

Sårbare Seoul har ingen offentlige bomberom, men byens kjellere og enorme t-banenett skal romme nok plass til 27 millioner mennesker.

Foto: Isak Ladegaard

Sårbare Seoul

Bilder av en Kim Jong-un som planlegger rakettangrep mot det amerikanske kontinentet gikk verden rundt i slutten av forrige uke, men ifølge Guardian er det ingen evidens for at de er i stand til å nå så langt, og hvis det til alt overmål skulle gå så er USAs rakettskjold parat. Seoul, derimot, er kun 4 mil unna landegrensen og er svært sårbar.

Over ti millioner mennesker bor i Seoul – 25 millioner hvis forstedene regnes med – og svært mange menneskeliv vil gå tapt hvis Nord-Koreas artillerikanoner begynner å fyre løs. Det er tusenvis av dem, og til sammen utgjør de en høyst alvorlig trussel.

Merkelig nok er det ingen offentlige bomberom i hovedstaden, men det er ifølge sørkoreanske myndigheter heller ikke nødvendig, fordi det er mer enn nok plass i byens undergrunn. National Emergency Management Agency regnet i 2010 ut at Seouls kjellerrom og utstrakte t-banenettverk har plass til 27 millioner mennesker.

Eksperter er dog enige om at Nord-Korea har alt å tape på en full krig med den rike og langt mektigere nasjonen i sør, fordi en slik eskalering vil etter all sannsynlighet bety slutten for regimet. Vissheten om dette er nok en del av forklaringen på hvorfor livet i Seoul går uforstyrret videre, uavhengig av nordsidens intense krigsretorikk. En annen grunn er kanskje at de har ropt "ulv" så mange ganger nå at det nesten begynner å bli kjedelig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Østkanten i Seoul

Livet i Seoul er uforstyrret av Nord-Koreas trusler. Her i østkanten av byen, hvor tusenvis av fans har funnet veien til artistens G-Dragons stadionkonsert.

Foto: Isak Ladegaard

Resirkulerte nyheter

Den sørkoreanske journalisten Kim Junghyun, 26, har dekket forholdet mellom nord og sør de siste tre årene.

– Når jeg skriver om dette så føles det som om jeg gjentar det jeg skrev året før.

Hun sier at selv atomprøvesprengninger er blitt rutine.

– Dette er litt annerledes siden de faktisk gjør noe, og ikke bare prater, men også dette er blitt en rutine. De utfører testen, sørkoreanske myndigheter svarer, folk demonstrerer, andre land fordømmer Nord-Koreas handlinger, og FN involverer seg. De holder møter og utsteder resolusjoner, og Nord-Korea svarer med nye trusler. Alle her kjenner til disse rutinene.

Men regimet har også bydd på noen ubehagelige overraskelser. I mars 2010 ble den sørkoreanske korvetten Cheonan senket, og 46 sjømenn mistet livet. November det samme året ble øya Yeonpyeong beskutt av nordkoreansk artilleri, og to soldater og to bygningsarbeidere ble drept. Sørkoreanske styrker skjøt tilbake og rammet et uvisst antall personer, og selv om skuddutvekslingen kun varte et par timer var dette kanskje det nærmeste de to landene har vært en full konflikt siden Koreakrigen.

– Jeg husker jeg snakket med en kollega fra en annen avis da Yeonpyeong ble bombet, og vi reagerte på samme måte. "Hva, virkelig, skjer det faktisk noe?"

Eksperter har antydet at lignende "små" angrep er langt mer sannsynlig enn en full krig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kim Byung Gi

Kim Byung Gi studerer et anslag av hvor mye skade en atombombe kan forårsake i Seoul. Fra krigsmuseet i den samme byen.

Foto: Isak Ladegaard

Ubekymret reservesoldat

Tjueseks år gamle Kwak Daehee har ro i sjela. Hans største bekymring om dagen er sin egen arbeidssituasjon, og har ikke noe som helst med diktaturet i nord å gjøre.

– Mitt største problem om dagen handler om at jeg vil finne en bedre jobb enn den jeg har nå.

Webdesigneren vil egentlig jobbe som fotograf, men forteller at markedet for den typen arbeid er smalt.

Som alle andre menn fra sitt årskull har Kwak vært gjennom to år i forsvaret, og er per i dag på "stand by" som reservesoldat. Det betyr at han i verste fall kan bli nødt til å legge både den reelle og hypotetiske jobben på hylla, og i stedet gripe tak i et K2-maskingevær i forsvarets tjeneste.

– Jeg er ikke bekymret i det hele tatt og truslene fra Nord-Korea har ikke påvirket livet mitt i det hele tatt, sier han.

Det ser ut til å være tilfellet for de aller fleste i Seoul. Med trusler om tilintetgjørelse og vårvarme i været går livet videre.

SISTE NYTT

Siste nytt