Nigel Farage fortsetter likevel som UKIP-leder

LONDON (NRK): Lederen for det innvandringskritiske anti-EU paritet UKIP, Nigel Farage, fortsetter som leder i partiet. Han trakk seg da han selv ikke kom inn i parlamentet, men partiet godtar ikke oppsigelsen.

Nigel Farage, UKIP

Tiden som avgått partileder varte ikke lenge for Nigel Farage.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Selv om UKIP opplevde en massiv økning i antall stemmer i årets parlamentsvalget, fikk partiet inn bare et medlem i Underhuset.

Leder Nigel Farage tapte selv mot den konservative kandidaten i sin valgkrets. Derfor trakk han seg på fredag. Han hadde nemlig gjort det klart at han ikke ville fortsette som leder dersom han ikke ble valgt inn.

Holdt døren på gløtt

Det vil si, da han annonserte sin avgang på fredag, la han til at han fikk se om han kanskje stilte som lederkandidat til høsten.

Presset av journalister på om han egentlig tok seg en lang sommerferie, gjentok Farage at han gikk av, men etterlot en antydning om at hans tid i partiledelsen langt fra over. Og hans tid som avgått partileder varte ikke lenge.

Mandag ettermiddag ga partiet hans beskjed om at de ikke godtok oppsigelsen hans, og den fargerike lederen fortsetter dermed i jobben.

Skuffende valgresultat

Årets parlamentsvalg var en viktig prøvestein for partiet. UKIP har aldri klart å få inn parlamentsmedlemmer ved tidligere valg. Men siden i fjor høst har de hatt to.

To tidligere parlamentsmedlemmer for de konservative skiftet parti, og klart å bli gjenvalgt da det ble avholdt suppleringsvalg.

Men da stemmene fra torsdagens valg var talt opp, viste det seg at bare én av de to fikk gjenvalg, i tillegg til at Farage altså selv tapte i sin krets.

Partiet fikk den tredje største andelen av stemmer under valget med 13 prosent, men på grunn av den britiske valgordningen med enmannskretser, klarte de kun å vinne én krets. Til sammenligning fikk det skotske nasjonalistpartiet under fem prosent av stemmene, men fikk likevel inn 56 representanter.

Nigel Farage har vært medlem av EU-parlamentet siden 1999, til tross for at partiet har som viktigste sak å få Storbritannia ut av EU.

David Cameron har tidligere omtalt partiet som et parti bestående av «fruktkaker og skap-rasister», men har måttet se at mange av velgerne hans har orientert seg mot UKIP. Nå må han trolig belage seg på å høre på Farages politiske angrep en god stund til.

SISTE NYTT

Siste nytt