Hopp til innhold

Russland nesten dobler gassprisen til Ukraina

Etter at Russland i dag har økt gassprisen til Ukraina med 80 prosent, tror Ukrainas statsminister at den mektige naboen også vil skru igjen kranene.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev møter Gazprom-sjef Aleksej Miller i Moskva 3. april 2014

GASSPOLITIKK: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev møter Gazprom-sjef Aleksej Miller i Moskva 3. april 2014. Gazprom oppfordret torsdag Ukraina til å betale gjelden til selskapet, og kunngjorde samtidig en høy økning i prisen for videre forsyninger.

Foto: Dmitry Astakhov / Ap

Som en del av avtalen mellom de to landene før jul forpliktet Russland seg til å sette ned prisen på naturgass med en tredel. Men tiden da Russland ga Ukraina gode rabatter på gass, ser ut til å være forbi.

Etter at det kom en ny, pro-vestlig regjering i Kiev, etter at ekspresident Viktor Janukovitsj flyktet, har pipen fått en annen lyd: For andre gang på tre dager satte Russland torsdag opp prisen Ukraina må betale for gass.

Dermed øker presset på Ukrainas økonomi ytterligere, en økonomi som fra før er beskrevet som på randen av sammenbrudd.

Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk sier at regjeringen i hovedstaden Kiev venter at Russland vil begrense gassforsyningene til Ukraina for å øke presset på landet.

– Vi venter at Russland vil øke presset på gassfronten, inkludert å begrense gassforsyningen til Ukraina, sa Jatsenjuk i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

– Politisk pris

Myndighetene i Ukraina mener at prisen er for høy og at Ukraina ikke skulle være nødt til å betale på dette prisnivået.

– Det er en politisk pris, sa Ukrainas energiminister Juri Prodan til journalister i Kiev.

(Saken fortsetter under bildet)

Arsenij Jatsenjuk

VENTER MER PRESS: – Vi venter at Russland vil øke presset på gassfronten, inkludert å begrense gassforsyningen til Ukraina, sa Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk i et intervju med Reuters.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

Lederen for det russiske energiselskapet Gazprom, Aleksej Miller, sa torsdag til statsminister Dmitrij Medvedev at prisøkningen skyldes innføringen av en eksportavgift på gass.

– Gassprisen øker automatisk fra april, sa han.

Prisen blir nå 485 dollar for 1.000 kubikkmeter, to dager etter at Gazprom økte prisen til 385,5 dollar per 1.000 kubikkmeter. Før det var prisen 268,5 dollar.

KERRY U.S.

ADVARTE: – Intet land bør bruke energi for å blokkere et folks ønsker, sa USAs utenriksminister John Kerry i en advarsel til Russland torsdag.

Foto: Jacquelyn Martin / Reuters

Ukraina dekker 50 prosent av gassforbruket sitt med import fra Russland.

USA-advarsel

USA motsetter seg den russiske prisøkningen på gass til Ukraina. Pressetalsperson Jay Carney i Det hvite hus sier torsdag at markedet bør bestemme energiprisene.

– Et land bør ikke bruke betingelser om forsyning og pris som pressmiddel til å blande seg inn i Ukraina eller andre steder, sa Carney.

Amerikanske myndigheter oppfordrer nå sine allierte langs Ukrainas vestlige grense til å snu gasstrømmen, ifølge Carney. Slik kan den nye ukrainske regjeringen i Kiev få mer forsyninger ved behov.

USAs utenriksminister John Kerry advarte også Russland tidligere på dagen.

– Intet land bør bruke energi for å blokkere et folks ønsker, fastslo Kerry.

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.