Hopp til innhold

– Ukraina kan gå konkurs i løpet av få dager

KIEV/OSLO (NRK): Russland har stoppet pengeoverføringene etter helgens revolusjon i Ukraina. Nå trenger landet penger fra vesten for å unngå konkurs.

Folk på Maidan-plassen

Mandag formiddag var det fortsatt folk samlet på Maidan-plassen i Kiev, her foran en plakat med bilde av Julia Timosjenko.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Berit Lindemann

Berit Lindemann, leder i Den norske helsingforskomiteen.

Foto: Kirsti Honningsøy / NRK
Janukovitsj´palass

President Janukovitsj brukte flere hundre millioner kroner på sitt private palass. Her fra et av baderommene i palasset utenfor Kiev.

Foto: EBU

Etter uroen i Ukraina før jul ga Russland landet kreditter på 15 milliarder dollar, eller vel 90 milliarder norske kroner.

Russland har nå stoppet pengeoverføringene til regimet i Ukraina etter at Viktor Janukovitsj ble styrtet lørdag. Dermed har Ukraina bare mottatt tre av de 15 milliardene dollar som regimet ble lovet i desember.

Samtidig er det uklart om Russland fortsatt vil selge billig naturgass til Ukraina. Som en del av avtalen mellom de to landene før jul forpliktet Russland seg til å sette ned prisen på naturgass med en tredel.

Den nye midlertidige energiministeren i Ukraina, Eduard Stavitskij, sier at han håper at russerne ikke øker prisen.

– Vi håper at prisen (på russisk gass, red.anm.) blir stabil. sier Stavitskij til nyhetsbyrået Reuters.

Kan gå konkurs

De manglende overføringene fra Russland vil ramme Ukraina hardt i løpet av kort tid.

– Ukraina kan komme til å gå konkurs i løpet av få dager om landet ikke får økonomisk hjelp, sier leder i Den norske helsingforskomiteen, Berit Lindemann, til NRK.no.

Lindemann og Helsingforskomiteen har arbeidet med situasjonen i Ukraina og andre tidligere Sovjetrepublikker i flere tiår. Komiteen jobber spesielt med menneskerettighetsspørsmål og har svært kode kilder og kontakter i Ukraina.

Den nye midlertidige lederen i Ukraina, Oleksandr Turtsjynov, advarte i parlamentet i Kiev i dag om at konkurs var eneste mulighet dersom ikke landet får økonomisk hjelp fra vesten.

Ukraina skal i løpet av året betale 13 milliarder dollar, eller rundt 80 milliarder norske kroner, i renter og avdrag til utenlandske kreditorer.

– Ingen regjering i Ukraina har noen gang arbeidet under så vanskelige forhold, sa Oleksandr Turtsjynov i parlamentet i Kiev.

Finansministeren i den nye midlertidige regjeringen i Ukraina, Jurij Kolobov, anslo mandag at Ukraina vil trenge 35 milliarder dollar, rundt 210 milliarder norske kroner, i økonomisk bistand innen utgangen av 2015.

Omregnet betyr det at Ukraina har behov for 314 millioner kroner hver eneste dag frem til 31. desember 2015.

– I løpet av de siste to dagene har vi hatt møter med ambassadører fra EU og USA og andre land og finansinstitusjoner angående Ukrainas presserende behov for makro-økonomisk hjelp, sier finansminister Jurij Kolobov.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kvinne på Maidan-plassen

I blomsterhavet på Maidan-plassen i Kiev tente en kvinne et lys for å minnes de falne i natt.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Gir positive signaler

EUs høykommissær for utenrikssaker, Catherine Ashton, reiser mandag til Ukraina for å diskutere mulighetene til å hjelpe landet økonomisk.

Catherine Ashton

EUs «utenriksminister» Catherine Ashton er på vei til Ukraina.

Foto: Georges Gobet / AFP

Ashton, som er kjent som EUs «utenriksminister», skal etter planen være i Ukraina og arbeide å finne en «varig løsning på den politiske krisen og tiltak for å stabilisere den økonomiske situasjonen».

Den britiske finansministeren George Osborne gjør det klart at EU er klare til å hjelpe Ukraina økonomisk, men sier ikke noe om beløpet.

– Ukraina ser ut til å ha bestemt seg for å bringe landet inn i fremtiden og styrke båndene til Europa. Jeg synes ikke vi skal stille oss i veien for det, vi bør omfavne det, sier finansminister Osborne.

Også fra USA og Det internasjonale pengefondet (IMF) kommer det sterke signaler om villigheten til å støtte Ukraina.

Berit Lindemann i Den norske helsingforskomiteen sier at selv om det kommer signaler om økonomisk støtte, så kommer ikke EU, USA og IMF til å skrive ut noen blancosjekk.

– De har sagt de er klare til å hjelpe Ukraina, men de krever en prosess som er tillitvekkende, sier Berit Lindemann til NRK.no.

Truer med høyere toll

Ukrainske soldater

Ukrainske soldater foran en S-200 bakke-til-luft rakett på en base nær Kiev mandag 24. februar. Etter at de siste atomstridshodene ble sendt til Russland i mai 1996 har Ukraina bare hatt konvensjonelle våpen.

Foto: Mikhail Chernichkin / Reuters

Som en del av markeringen av misnøye med Russland kalt hjem ambassadøren til Ukraina «for konsultasjoner».

I et intervju mandag truer også Russlands økonomiminister med at det vil få konsekvenser for Ukraina om landet undertegner partnerskapsavtalen med EU.

– Vi sier til Ukraina at landet har rett til å gå sin egen vei. Men, i så fall blir vi tvunget til å høyne importtollen, sier økonomiminister til tyske Handelsblatt.

Dermed ser det ut til at Ukraina igjen kan bli stilt overfor det samme valget som utløste urolighetene før juli i fjor; skal landet orientere seg mot vesten eller mot Russland?

SISTE NYTT

Siste nytt