NATO sliter med Afghanistan-styrke

I ettermiddag har den militære ledelsen i NATO sittet i møte for å prøve å løse soldatmangelen i Afghanistan, uten å greie det.

NATO-hovedkvarteret i det sørlege Belgia.
Foto: Virginia Mayo, VIRGINIA MAYO

Brussel: Alliansen møter hardere motstand enn ventet fra Taliban-geriljaen, og NATO-generalene har nå i lengre tid bedt om forsterkninger.

Foreløpig for døve ører.

I NATO-hovedkvarteret i det sørlige Belgia møttes de militære lederne for igjen å prøve å få flere soldater.

Der skjedde det akkurat det som var ventet.

Alle de 26 NATO-landenes representanter tittet brydd ned da de ble  spurt om noen har ekstra soldater å sende til Afghanistan. Årsaken er at det er nasjonalforsamlingene hjemme som må fatte beslutningene, og der skorter det både på evne og viljen.

De fleste land har pressede forsvarsgrener fra før, men en ting er enda viktigere. Å sende soldater til en blodig krig er ikke akseptabelt for de fleste parlamenter og regjeringer.

Cirka 9000 soldater står i det sørlige Afghanistan, hovedsakelig fra Canada og Storbritannia. Det er bare seks uker siden NATO overtok kommandoen fra USA, og på grunn av mye sterkere motstand enn ventet, har det vært de blodigste ukene siden invasjonen i 2001.

Nærmere 40 NATO-soldater er drept, og NATO opplyser at flere hundre Taliban-krigere er drept i kampene.

Norge og andre land blir nå hardt presset til å sende soldater fra det roligere nord, eller friske soldater hjemmefra.

 For NATO er det ikke lite det står om. Mislykkes de i den største oppgaven de noen gang har tatt på seg, er det svært alvorlig for alliansen.

 

SISTE NYTT

Siste nytt