Hopp til innhold

– Vil hindre at Afghanistan blir et friområde for IS

– Nato vil hindre at Afghanistan blir et friområde for IS-soldater som rømmer fra Syria etter nederlaget der. Det sier generalsekretær Jens Stoltenberg etter dagens Nato-møte i Brussel.

Nato har besluttet å øke sin tilstedeværelse i Afghanistan, og NRK spør om hensikten med dette er å hindre at Afghanistan blir et friområde for IS-krigere og jihadister på rømmen fra Syria:

– Vi styrker vår tilstedeværelse i Afghanistan for å sørge for at landet ikke blir et friområde for internasjonale terrorister, og det inkluderer selvfølgelig også IS, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Vi ser IS i Afghanistan. De har blitt hardt bekjempet av afghanske styrker, som er trenet av Nato. Vi har ikke så langt sett noen tegn til at de IS-soldatene som nå har tapt i Syria drar til Afghanistan, sier han.

Stoltenberg besøker DMZ

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

16.000 soldater

I alt 13.000 soldater fra 39 land deltar i styrken som er på plass i Afghanistan, men dette tallet skal nå oppjusteres til rundt 16.000 soldater. USA ventes å stå for rundt halvparten av økningen.

USA og Nato hadde på det meste over 150.000 utenlandske soldater i landet, men lyktes heller ikke da med å nedkjempe Taliban.

Det er ikke aktuelt å gå tilbake til en kampoperasjon, forsikrer NATO-sjefen. Denne ble avsluttet i 2014, og hovedoppgaven er nå å gi hjelp og opplæring til afghanske styrker.

Så lenge det er nødvendig

– Vi blir værende i Afghanistan så lenge vi bedømmer det som nødvendig å bli værende.

Det er budskapet fra Natos forsvarsministermøte i Brussel.

I dag er situasjonen i Afghanistan så vanskelig at det er nødvendig å øke vårt nærvær i Afghanistan, ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg.

Pengestøtte

Nato har også forpliktet seg til å finansiere de afghanske politi- og forsvarsstyrkene fram til 2020. Finansieringen utgjør rundt 1 milliard dollar i året.

Nærmere 25.000 sivile afghanere er drept og over 45.000 er såret siden FN begynte å føre statistikk over sivile tap i landet i 2008.

SISTE NYTT

Siste nytt