Hopp til innhold

Tilbaketrekking fra Afghanistan

Oppsummert

I april i år vedtok Nato at alle allierte styrker skulle trekkes ut av Afghanistan.Taliban har tatt over makten. Sent mandag kveld bekreftet Pentagon at de amerikanske militære nå har reist fra Kabul.

 • Rapport: UD bør ivareta egne ansatte bedre ved kriser

  En internevaluering av utenrikstjenestens evakuering fra Afghanistan i 2021 peker på flere lærings- og forbedringspunkter, selv om operasjonen var vellykket.

  Den 13. august 2021 ble det besluttet å midlertidig stenge Norges ambassade i Kabul og evakuere egne ansatte, lokalt ansatte og familiene deres. Bakgrunnen for operasjonen var at den politiske situasjonen i Afghanistan i august 2021 utviklet seg raskt.

  Evalueringen av operasjonen er publisert av Utenriksdepartementet (UD) som ledet evakueringen og ble gjennomført med eksterne ressurser.

  Til sammen 1120 personer ble evakuert og/eller fikk bistand til utreise i operasjonen. Rapporten fremhever at godt forberedelsesarbeid i UD og på ambassaden våren 2021, i tillegg til støtte fra Forsvaret, var sentralt for lykkes med evakueringen.

  Rapporten peker samtidig på at man ikke hadde et skarpt nok verstefallsscenario for hvordan krisen kunne ramme egne ansatte. Den trekker fram at Utenriksdepartementet bør ha en mer systematisk og helhetlig ivaretakelse av ansatte som har vært utsatt for krevende hendelser. Departementet har satt i gang en prosess for å bedre ivareta ansatte i kriser.

  Rapporten trekker også fram at det bør gjennomgås hvordan kriser defineres og om krisestab kan settes inn i andre tilfeller enn ved konsulære saker. I tillegg er det et behov for å etablere rutiner for hvilke systemer for informasjonsdeling og kommunikasjon som skal brukes av hvem og når.

  (NTB)

 • Kritisk til håndteringen av evakuering fra Aghanistan

  En rapport fra det amerikanske utenriksdepartementet kritiserer håndteringen av den amerikanske evakueringen fra Afghanistan i 2021. Det melder Reuters.

  I rapporten heter det at beslutninger fattet av president Biden og forgjengeren Trump hadde alvorlige konsekvenser for evnen til å gjennomføre uttrekningen på en god og sikker måte. Det skal også ha manglet tilstrekkelig planlegging av uttrekningen.

 • Taliban drepte IS-leder bak terrorangrep i Kabul

  Taliban har drept lederen av IS-grupperingen som sto bak terrorangrepet ved Kabul-flyplassen i august 2021, melder USA.

  Tretten amerikanske soldater og 170 afghanere ble drept i et bombeangrep mot folkemengdene som ventet ved flyplassen i Kabul i august 2021, der militærfly fikk mer enn 120.000 mennesker ut av landet på få dager.

  – Han var en sentral IS-K-kriger direkte involvert i planleggingen av angrep som det ved Abbey-porten, og er nå ikke lenger i stand til å planlegge eller gjennomføre angrep, sier talsperson for Det hvite hus, John Kirby, i en uttalelse. Abbey-porten var inngangen til Kabul-flyplassen der angrepet skjedde. (NTB)

 • Biden innrømmer feil i Afghanistan, men gir Trump skylda

  President Joe Biden gir sin forgjenger skylda for den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan, skriver BBC. Det skjer etter at Donald Trump i en tale i går sa at tilbaketrekningen var det pinligste øyeblikk i USAs historie og gav Biden og Demokratene skylda.

  I en evalueringsrapport fra Det hvite hus heter det at Bidens handlingsrom var «alvorlig innskrenket» på grunn av Trumps handlinger, blant annet gjennom en fredsavtale med Taliban.

  Men rapporten vedgår også at evakueringen av sivile kunne ha startet tidligere. Trump kaller rapporten desinformasjon.

 • Gir Trump skylda i rapport om Afghanistan-exit

  En ny rapport fra Det hvite hus gir USAs tidligere president Donald Trump mye av skylda for USAs katastrofale uttrekning av Afghanistan i 2021.

  Ingenting tyder på at mer tid, penger eller amerikanere ville ha endret utfallet i Afghanistan, heter det i rapporten.

  Det står videre at Joe Bidens muligheter til å påvirke utfallet ble «betydelig begrenset av forholdene» som ble skapt under president Donald Trump. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no