Hopp til innhold

Tilbaketrekking fra Afghanistan

Oppsummert

I april i år vedtok Nato at alle allierte styrker skulle trekkes ut av Afghanistan.Taliban har tatt over makten. Sent mandag kveld bekreftet Pentagon at de amerikanske militære nå har reist fra Kabul.

 • Taliban drepte IS-leder bak terrorangrep i Kabul

  Taliban har drept lederen av IS-grupperingen som sto bak terrorangrepet ved Kabul-flyplassen i august 2021, melder USA.

  Tretten amerikanske soldater og 170 afghanere ble drept i et bombeangrep mot folkemengdene som ventet ved flyplassen i Kabul i august 2021, der militærfly fikk mer enn 120.000 mennesker ut av landet på få dager.

  – Han var en sentral IS-K-kriger direkte involvert i planleggingen av angrep som det ved Abbey-porten, og er nå ikke lenger i stand til å planlegge eller gjennomføre angrep, sier talsperson for Det hvite hus, John Kirby, i en uttalelse. Abbey-porten var inngangen til Kabul-flyplassen der angrepet skjedde. (NTB)

 • Biden innrømmer feil i Afghanistan, men gir Trump skylda

  President Joe Biden gir sin forgjenger skylda for den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan, skriver BBC. Det skjer etter at Donald Trump i en tale i går sa at tilbaketrekningen var det pinligste øyeblikk i USAs historie og gav Biden og Demokratene skylda.

  I en evalueringsrapport fra Det hvite hus heter det at Bidens handlingsrom var «alvorlig innskrenket» på grunn av Trumps handlinger, blant annet gjennom en fredsavtale med Taliban.

  Men rapporten vedgår også at evakueringen av sivile kunne ha startet tidligere. Trump kaller rapporten desinformasjon.

 • Gir Trump skylda i rapport om Afghanistan-exit

  En ny rapport fra Det hvite hus gir USAs tidligere president Donald Trump mye av skylda for USAs katastrofale uttrekning av Afghanistan i 2021.

  Ingenting tyder på at mer tid, penger eller amerikanere ville ha endret utfallet i Afghanistan, heter det i rapporten.

  Det står videre at Joe Bidens muligheter til å påvirke utfallet ble «betydelig begrenset av forholdene» som ble skapt under president Donald Trump. (NTB)

 • Rapport om tilbaketrekkinga frå Afghanistan er forseinka

  Rapporten om USAs tilbaketrekking frå Afghanistan kjem i april, ifølge Det kvite hus. Rapporten skulle eigentleg ha vore publisert i fjor, men gjennomgangen av kva som gjekk gale då USA og andre vestlege land trekte seg tilbake, og Taliban gjenerobra makta, er forsinka. Men talsmann for USAs nasjonale tryggingsråd, John Kirby, sa onsdag at arbeidet snart er i mål.

 • Taliban feirer årsdagen for amerikansk tilbaketrekking

  Taliban erklærte at onsdag skal være en nasjonal helligdag for å feire at det er ett år siden amerikanske soldater trakk seg ut av Afghanistan.

  Onsdag ble det sendt opp fyrverkeri i hovedstaden Kabul og hundrevis av Talibans hvite flagg flagret fra bygninger over hele byen.

  Taliban har lagt ut bilder og videoer av egne soldater som poserer med utstyr fra de amerikanske soldatene som ble liggende igjen etter den kaotiske tilbaketrekningen.

  Det var ved midnatt 31. august i fjor at amerikanske soldater avsluttet tilbaketrekkingen ut av Afghanistan etter å ha vært der i 20 år. USA gikk inn i Afghanistan i kjølvannet av terrorangrepet i USA 11. september 2001.

  I løpet av 20 år har 66.000 afghanske soldater mistet livet og 48.000 sivile blitt drept. 2.461 amerikanske soldater mistet også livet i kampene. (NTB)

  Fyrverkeri i Kabul for å markera tilbaketrekking av amerikanske troppar
  Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no