Hopp til innhold

Tilbaketrekking fra Afghanistan

Oppsummert

I april i år vedtok Nato at alle allierte styrker skulle trekkes ut av Afghanistan.Taliban har tatt over makten. Sent mandag kveld bekreftet Pentagon at de amerikanske militære nå har reist fra Kabul.

 • Slipper straff for dødelig droneangrep

  Ingen amerikanske soldater vil bli straffet for droneangrepet i Kabul der sju barn og tre uskyldige voksne ble drept mens vestlige land evakuerte byen.

  En talsperson for utenriksdepartementet i USA, John Kirby, sa mandag at forsvarsminister Lloyd Austin har godkjent anbefalinger om å ikke straffe de involverte i angrepet. (NTB)

 • General kritiserer norsk evakuering

  General Ghulam Daud Tarakhil var den første kommandanten for CRU, den afghanske antiterrorstyrken norske soldater trente og levde tett på fra 2014.

  Tarakhil har sendt et brev til det norske Forsvarsdepartementet, der han hevder at folk med relasjoner til Taliban ble fløyet til Norge, skriver Aftenposten. Han hevder også at mange som burde vært evakuert hit, ble igjen i Kabul.

  Tarakhil hevder at mange av de evakuerte var venner og kjente av en mann som spilte en sentral rolle i å utvikle listene over folk som skulle evakueres. Andre kilder sier også til Aftenposten at personer som har blitt svartelistet av CRU kom med på fly til Norge. Svartelisten omfatter blant annet personer afghanske myndigheter mente støttet Taliban.

  Forsvaret avviser påstanden om at folk med tilknytning til Taliban har kommet til Norge.

  – Vi hadde gode prosedyrer for å identifisere riktige folk på flyplassen i Kabul. Forsvaret samarbeidet med nøkkelpersoner i CRU med å identifisere personell som ble evakuert. Vi har ikke evakuert folk som ikke skulle blitt det, sier Brigader Eystein Kvarving, talsmann for forsvarssjef Eirik Kristoffersen, til Aftenposten.

 • USAs Afghanistan-utsending trekkes

  Zalmay Khalilzad, USAs Afghanistan-utsending, trekker seg, opplyser utenriksminister Antony Blinken. Khalilzad ledet USAs diplomatiske arbeid i Afghanistan fram til Taliban tok over makten i august. Khalilzad ble utnevnt av Donald Trump i 2018 og ble en nøkkelfigur i fredsforhandlingene med Taliban. Han er blitt sterkt kritisert for sin rolle i det kritikere kaller en av de største diplomatiske fiaskoene for USA i nyere tid. Viseutsending Thomas West tar over som USAs utsending.

 • USA tilbyr erstatning

  USA har tilbudt å betale erstatning til slektningene til familien på ti som ble drept i et amerikansk droneangrep i Kabul under tilbaketrekningen. Pentagon sier at de også tilbyr seg å forsøke å hente til USA enhver slektning av familien som måtte ønske å forlate et Taliban-styrt Afghanistan

82nd Airborne Division commander the last Soldier to leave Afghanistan

Siste amerikanske soldat ute av Afghanistan – ødela 73 fly

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no