Afghanske regjeringssoldater heiser et afghansk flagg på en base de har overtatt fra USA i Helmand-provinsen.
Foto: Afghanistans forsvarsdepartement / AP / NTB

Tilbaketrekking fra Afghanistan

Oppsummert

USA trekker de siste 2500 amerikanske soldatene ut av Afghanistan innen september 2021. Krigen i Afghanistan har pågått i snart 20 år. Nato vil også trekke sine 7000 soldater ut. Taliban har innledet en ny offensiv.

  • USA og EU ber Taliban om møte

    USA og EU ba fredag Taliban og den afghanske regjeringen gjenoppta fredsforhandlingene som har gått i stå, uten å sette betingelser om Afghanistans framtid. Partene må lage kompromisser om maktdeling som kan gi en legitim regjering, og at Taliban ikke må bruke tilbaketrekningen som et påskudd til å suspendere fredsprosessen, heter det i en uttalelse.

    Forhandlingene mellom Taliban og regjeringen i Kabul startet i september i fjor, men det har vært lite framgang. Siden USA og Nato startet tilbaketrekningen fra Afghanistan startet 1. mai, har det vært harde kamper mellom Taliban og regjeringsstyrkene, særlig i Helmand-provinsen.

  • Endrar ikkje strategi etter angrep

    Pentagon seier angrepa som har vore i Afghanistan den siste tida har ikkje noko å seie for planane deira om å trekke seg ut av landet. – Dei små angrepa vi har sett i helga, påverkar ikkje oss og basane våre, seier John Kirby til Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no