Hopp til innhold

Afghanistanekspert: – Sikkerheten i Kabul er veldig uforutsigbar

Seniorforsker og Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens institutt besøkte Kabul i høst. Han sier sikkerhetssituasjonen har forverret seg i hele landet i løpet av året. Likevel sikrer Senterpartiet nå flertall for å fortsette returer til Afghanistan.

Angrep mot en moské i Kabul

SELVMORDSANGREP: Minst 50 personer ble drept i et selvmordsangrep mot denne moskeen i Kabul 21. oktober. – Vi har sett mye mer målrettede angrep på sjiamuslimer. IS har trappet opp, og funnet ut at de får mest oppmerksomhet hvis de retter seg inn mot sivile igjen, sier Arne Strand ved Christian Michelsens institutt

Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Onsdag redegjorde innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

Arne Strand

Seniorforsker: Arne Strand forteller at han har snakket med flere i Kabul som snakker om å reise fra provinsen fordi de ikke vet hvordan situasjonen vil utvikle seg fremover.

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

Bakgrunnen var SVs forslag om umiddelbar, midlertidig stans i utsendingen av asylsøkere med avslag til Afghanistan etter rapporter om at sikkerhetssituasjonen i landet er forverret.

På den andre siden står regjeringa som mener det er trygt nok å returnere, så lenge de unngår noen få, farlige områder.

Sp sikrer fortsatt retur

På Senterpartiets gruppemøte onsdag ettermiddag ble det klart at de går mot SVs hasteforslag om midlertidig stans i returer til Afghanistan. De sikrer sammen med Høyre og Frp flertall mot forslaget, og returene til Afghanistan kommer til å fortsette.

– Flere målrettede angrep

– Sikkerhetssituasjonen har forverret seg i hele Afghanistan i løpet av året, sier forsker Arne Strand ved Christian Michelsens institutt.

Han trekker fram at afghanerne som Norge returnerer, sendes til Kabul, som har lidd store sivile tap det siste året.

– Det har blitt brukt selvmordsbomber. Vi har også sett mye mer målrettede angrep på sjiamuslimer. IS har trappet opp, og funnet ut at de får mest oppmerksomhet hvis de retter seg inn mot sivile igjen, sier Strand.

– Det betyr at det blir langt flere sivile tap og at det er uforutsigbart hvem som blir adressert, sier Strand.

Karin Andersen

Karin Andersen i SV håper Arbeiderpartiet skal stemme for deres forslag om umiddelbart, midlertidig stans i alle returer til Afghanistan.

Foto: NRK

Forskeren påpeker at ikke hele Afghanistan er like utrygt, men at mye av krigshandlingene er flyttet til Kabul.

Strand forteller at han har snakket med flere afghanere som ønsker å reise fra Kabul fordi de er veldig bekymret for hvordan krigen og konflikten skal utvikle seg. De beskriver situasjonen som «uforutsigbar».

– Det blir fryktelig vanskelig å beskytte seg mot angrepene, sier Strand, som mener situasjonen er spesielt vanskelig for de enslige, unge som sendes tilbake uten nettverk.

Heller ikke støtte fra Ap

Karin Andersen (SV) ble ikke beroliget av redegjørelsen i Stortinget. Hun mener innvandringsministeren ikke svarte på spørsmålene om at sikkerhetsvurderingene av Afghanistan spriker.

– Det er klart at det er en del politikk i dette, men nå var vi interessert i å få fakta på bordet, og det fikk vi ikke.

Rigmor Aasrud

Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet synes redegjørelsen fra innvandringsministeren og utenriksministeren om Afghanistan i Stortinget onsdag var grundig.

Foto: NRK

SV-politikeren sier hun forholder seg til rapporter fra FN og Amnesty som sier det er farlig i Afghanistan, på tross av at norske utlendingsmyndigheter vurdert det annerledes.

Venstres Ketil Kjenseth er enig i SVs vurdering om at de trenger mer informasjon.

Også Arbeiderpartiet vil vende tommelen ned for SVs forslag om en midlertidig stans i asylreturer til Afghanistan når Stortinget går til votering tirsdag.

– Vi har avklart at vi ikke komme til å stemme for et forslag som sier stans i all retur til Afghanistan, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Saken ble drøftet på partiets gruppemøte onsdag ettermiddag.

– For oss er det viktig å være trygge på at forholdene ved retur er akseptable. Derfor kalte vi inn to statsråder her i dag, og svarene fra dem legger vi til grunn. Vi holder regjeringen ansvarlig for at det er akseptabelt å returnere til Afghanistan, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ