Nato ber om flere soldater til Afghanistan, men ikke fra Norge

Danmark og Storbritannia er blant Nato-landene som er bedt om å vurdere om de kan sende flere soldater til Afghanistan. Norge skal ikke være spurt.

Italienske Nato-soldater driver opplæring i Afghanistan

DRIVER OPPLÆRING: Italienske Nato-soldater driver opplæring av afghanske styrker ved Herat. Nå kan de få selskap av flere tusen nye soldater fra flere Nato-land.

Foto: AREF KARIMI / AFP

USAs militære planlegger å sende minst 3000 nye soldater til Afghanistan for å presse Taliban til å forhandle med den afghanske regjeringen, melder ABC News. Forslaget kommer fra Pentagon, og skal foreløpig ikke være godkjent av president Donald Trump.

Flere andre Nato-land skal være bedt om å bidra med ytterligere 3000–5000 soldater. Danmark og Storbritannia skal være spurt om å bidra.

– Norge ikke spurt

Marita Hundershagen

IKKE SPURT: Marita Hundershagen sier Norge ikke er bedt om å sende flere soldater til Afghanistan.

Foto: Vetle Hallas, Mats Grimsæth / Forsvaret

Pressevakt Marita Hundershagen i det norske forsvarsdepartementet opplyser at de er kjent med at USA ønsker å øke sin innsats til afghanske sikkerhetsstyrker, og at de ser positivt på det.

– Dersom vi skulle få en slik anmodning, vil vi vurdere denne på vanlig måte. Norge bidrar allerede substansielt med trening, rådgiving og støtte til den afghanske spesialpolitienheten CRU, skriver Hundershagen i en e-post til NRK.

Møte i London onsdag

BBC erfarer at Nato har bedt statsminister Theresa May vurdere å sende flere soldater til Afghanistan. For tiden er det rundt 500 britiske soldater i Kabul. Storbritannia skal ha fått henvendelsen i løpet av de siste par ukene.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skal møte den britiske statsministeren i London onsdag, og det er ventet at henstillingen blir et tema.

Danmark er positiv

Også Danmark er spurt om å bidra mer, melder Danmarks Radio. Den danske statsministeren, Claus Hjort Frederiksen, møtte USAs forsvarsminister James Mattis i København i dag.

Claus Hjort Frederiksen og Jim Mattis

Danmarks statsminister Claus Hjort Frederiksen og USAs forsvarsministeren Jim Mattis på en felles pressekonferanse i København i dag.

Foto: Stine Tidsvilde / AP

De to deltok på et møte med forsvarsministre fra 15 Nato-land, blant dem Norge.

– Vi er åpne for å øke antall danske soldater i Afghanistan hvis det er nødvendig, men vi har ikke tatt beslutningen ennå, sa Claus Hjort Frederiksen på en pressekonferanse etter møtet. Henvendelsen om å yte et større bidrag i Afghanistan, skal ha kommet «nylig».

Danmark har for tiden 99 soldater i Kabul. Ifølge Danmarks Radio har den danske regjeringen flertallsstøtte i Folketinget dersom den bestemmer seg for å sende flere.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hilser på hjemvendte norske Afghanistan-soldater på Gardermoen

KAN BLI FLERE:I 2014 hilste forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på hjemvendte norske Afghanistan-soldater på Gardermoen. Dersom Norge blir spurt, kan nye kontingenter bli sendt til Kabul.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Søreide var på møtet

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide omtaler møtet i København på sin Facebook-profil, men uten å kommentere Afghanistan.

Kampen mot ISIL fortsetter. Som del av en internasjonal koalisjon bestående av 68 land og organisasjoner bidrar Norge...

Publisert av Ine Eriksen Søreide Tirsdag 9. mai 2017

Brende vil vurdere

Utenriksminister Børge Brende sa til NRK i ettermiddag at Afghanistan står på dagsordenen når han i dag møter Trumps sikkerhetsrådgiver, general H.R. McMaster, i Det hvite hus i Washington.

– Vi har bidratt mye i Afghanistan, både militært og utviklingsmessig med spesialsoldater i Kabul. Dersom det kommer en forespørsel om økt norsk innsats, må vi vurdere det, sier Brende.

Norge bidrar i Afghanistan med et mindre antall soldater gjennom Nato-operasjonen Resolute Support Mission. Soldatene deltar i sikkerhetsarbeid og undervisning.

SISTE NYTT

Siste nytt