NRK Meny
Normal

Nato ber om flere soldater til Afghanistan, men ikke fra Norge

Danmark og Storbritannia er blant Nato-landene som er bedt om å vurdere om de kan sende flere soldater til Afghanistan. Norge skal ikke være spurt.

Italienske Nato-soldater driver opplæring i Afghanistan

DRIVER OPPLÆRING: Italienske Nato-soldater driver opplæring av afghanske styrker ved Herat. Nå kan de få selskap av flere tusen nye soldater fra flere Nato-land.

Foto: AREF KARIMI / AFP

USAs militære planlegger å sende minst 3000 nye soldater til Afghanistan for å presse Taliban til å forhandle med den afghanske regjeringen, melder ABC News. Forslaget kommer fra Pentagon, og skal foreløpig ikke være godkjent av president Donald Trump.

Flere andre Nato-land skal være bedt om å bidra med ytterligere 3000–5000 soldater. Danmark og Storbritannia skal være spurt om å bidra.

– Norge ikke spurt

Marita Hundershagen

IKKE SPURT: Marita Hundershagen sier Norge ikke er bedt om å sende flere soldater til Afghanistan.

Foto: Vetle Hallas, Mats Grimsæth / Forsvaret

Pressevakt Marita Hundershagen i det norske forsvarsdepartementet opplyser at de er kjent med at USA ønsker å øke sin innsats til afghanske sikkerhetsstyrker, og at de ser positivt på det.

– Dersom vi skulle få en slik anmodning, vil vi vurdere denne på vanlig måte. Norge bidrar allerede substansielt med trening, rådgiving og støtte til den afghanske spesialpolitienheten CRU, skriver Hundershagen i en e-post til NRK.

Møte i London onsdag

BBC erfarer at Nato har bedt statsminister Theresa May vurdere å sende flere soldater til Afghanistan. For tiden er det rundt 500 britiske soldater i Kabul. Storbritannia skal ha fått henvendelsen i løpet av de siste par ukene.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skal møte den britiske statsministeren i London onsdag, og det er ventet at henstillingen blir et tema.

Danmark er positiv

Også Danmark er spurt om å bidra mer, melder Danmarks Radio. Den danske statsministeren, Claus Hjort Frederiksen, møtte USAs forsvarsminister James Mattis i København i dag.

Claus Hjort Frederiksen og Jim Mattis

Danmarks statsminister Claus Hjort Frederiksen og USAs forsvarsministeren Jim Mattis på en felles pressekonferanse i København i dag.

Foto: Stine Tidsvilde / AP

De to deltok på et møte med forsvarsministre fra 15 Nato-land, blant dem Norge.

– Vi er åpne for å øke antall danske soldater i Afghanistan hvis det er nødvendig, men vi har ikke tatt beslutningen ennå, sa Claus Hjort Frederiksen på en pressekonferanse etter møtet. Henvendelsen om å yte et større bidrag i Afghanistan, skal ha kommet «nylig».

Danmark har for tiden 99 soldater i Kabul. Ifølge Danmarks Radio har den danske regjeringen flertallsstøtte i Folketinget dersom den bestemmer seg for å sende flere.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hilser på hjemvendte norske Afghanistan-soldater på Gardermoen

KAN BLI FLERE:I 2014 hilste forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på hjemvendte norske Afghanistan-soldater på Gardermoen. Dersom Norge blir spurt, kan nye kontingenter bli sendt til Kabul.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Søreide var på møtet

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide omtaler møtet i København på sin Facebook-profil, men uten å kommentere Afghanistan.

Brende vil vurdere

Utenriksminister Børge Brende sa til NRK i ettermiddag at Afghanistan står på dagsordenen når han i dag møter Trumps sikkerhetsrådgiver, general H.R. McMaster, i Det hvite hus i Washington.

– Vi har bidratt mye i Afghanistan, både militært og utviklingsmessig med spesialsoldater i Kabul. Dersom det kommer en forespørsel om økt norsk innsats, må vi vurdere det, sier Brende.

Norge bidrar i Afghanistan med et mindre antall soldater gjennom Nato-operasjonen Resolute Support Mission. Soldatene deltar i sikkerhetsarbeid og undervisning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt