Dette går ikke ubemerket hen i Russland

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg åpnet torsdag et militært treningssenter utenfor Tbilisi. Senteret ledes av norske offiserer.

Stoltenberg i Georgia

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg åpnet i ettermiddag alliansens nye treningssenter i Georgia.

Foto: Morgen Jentoft / NRK

– Det er et uttrykk for at NATO samarbeider med Georgia, og sørger for at vi gir dem trening og opplæring, sier Stoltenberg til NRK.

I dag var det åpning av JTEC, Joint Training Evaluation Center, NATOs prestisjeprosjekt i Georgia, som skal utdanne både georgiske og utenlandske soldater og offiserer.

Hele den politiske ledelsen i Georgia var til stede, og Stoltenberg var æresgjest.

Det som skjedde i Georgia i dag har ikke gått ubemerket hen i Russland.

Den nye pressetalskvinnen for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at Natos tilstedeværelse i Georgia kan forrykke balansen i regionen, og at det er med på å destabilisere situasjonen i Kaukasus.

Er dette et treningssenter eller en base, slik russiske myndigheter hevder?

– Georgia er veldig glade for at NATO nå er til stede, dette er et land som har fremmede styrker på sin egen jord og som hver dag sliter med at grensene deres er under press, sier Stoltenberg.

Nytt Nato-senter i Georgia
Foto: Morten Jentoft / NRK

– Vår tid vil komme

– Det som har skjedd her i dag er et uttrykk for solidaritet med Georgia, sier den georgiske statsministeren Irakli Garibashvili til NRK.

Han har både i går og i dag har hatt lange samtaler med Jens Stoltenberg om den politiske situasjonen i og rundt Georgia.

Er det et skår i gleden at NATO og Stoltenberg ikke kan love Georgia å bli med i det såkalte "Membership action plan"-programmet, som skal lede fram til et medlemskap i alliansen?

– Jeg er ikke skuffet. Vår tid vil komme, sier den georgiske statsministeren, som blant annet tok med generalsekretær Stoltenberg med på tur med Tbilisis «Fløybane» opp til høydene over den georgiske hovedstaden.

Georgias statsminister

Den georgiske statsministeren Irakli Garibasjvili benekter at det nye treningssenteret kan kalles en NATO-base, slik russiske myndigheter hevder.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Urolig område

Der er det med det blotte øye mulig å skimte både de mektige Kaukasus-fjellene og utkanten av Sør-Ossetia, et av to uløste konfliktområder innenfor Georgias grenser der dette landet ligger i direkte konfrontasjon med det store nabolandet i nord, Russland.

Major Ole Christian Emaus fra Alta står blant diplomater og offiserskollegaer fra mange Nato-land, mellom de hvite bygningene som utgjør JTEC.

– Ja, dette blir litt mye å få all den oppmerksomheten i dag, sier han.

Han tenker ikke så mye på at han befinner seg i et av verdens urolige hjørner, der russiske soldater står inne på georgisk territorium en og en halv times kjøretur unna, i den georgiske utbryterrepublikken Sør Ossetia.

– Jeg mener det er et utrolig viktig arbeid vi gjør, sier Emaus.

Leder NATO-senteret

Major Ole Christian Emaus fra Alta leder det nye NATO-senteret i Georgia.

Foto: Morten Jentoft / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Økende press på verdens største regnskog.

Lover å bevare regnskogen – hugger stadig mer

Avskogingen i Amazonas har økt med 76 prosent siden Jair Bolsonaro ble president i Brasil. Det sier den kjente miljøkommentatoren Marcio Astrini i et intervju med NRK

Videoen som kan felle Boris Johnson

Boris Johnson må gå av som statsminister, mener britisk opposisjon. Kravet kommer etter publiseringen av en video som ser ut til å bekrefte et ulovlig julebord i Downing Street midt under pandemien i fjor.