Ingen NATO-base i Georgia

TBILISI (NRK): – Vi oppretter ingen base for NATO i Georgia, men målet vårt er å bli medlem av NATO. Det sier Georgias utenriksminister Tamar Beruchanshvili til NRK.

Jens Stoltenberg og

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er på offisielt besøk i Georgia. Han ble onsdag tatt imot av den georgiske utenriksministeren Tamar Beruchashvili.

Foto: Morten Jentoft / NRK

I kveld tok Beruchanshvili imot NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, i det mange beskriver som Russlands bakgård.

Det er Jens Stoltenbergs første besøk som NATO-generalsekretær til Georgia, det lille landet sør for Kaukasus-fjellene.

Georgia ligger fremdeles i en bitter konflikt med det store nabolandet Russland om utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhazia. De to områdene, som har erklært seg selvstendige stater, er i praksis kontrollert av Russland.

– Bruker makt for å flytte grenser

Senest i sommer sa georgiske myndigheter at russiske styrker flyttet en grensepost inn på georgisk område.

– Det vi ser er at både i Ukraina og her i Georgia så bruker Russland makt for å flytte grenser. Dette er helt uakseptabelt sier Jens Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg møtte onsdag kveld den georgiske presidenten Giorgi Margvelashvili, og fikk der høre at georgierne daglig merker presset fra et aggressivt Russland.

Jens Stoltenberg

Det er Jens Stoltenbergs første besøk som NATO-generalsekretær til Georgia.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Bekymret over økt spenning

Stoltenberg har bare vært i Georgia en gang før, som medlem av en AUF-delegasjon som i 1986 besøkte den daværende sovjetrepublikken Georgia.

Nå er han svært bekymret for den økte politiske spenningen i denne delen av Europa.

Torsdag skal han åpne et felles NATO-Georgia militært treningssenter utenfor Tbilisi, et senter som russiske myndigheter hevder kan være første steg på veien mot en NATO-base i de selv betrakter som sin egen bakgård.

– Dette er ingen NATO-base, sier Stoltenberg.

– Sterk støtte i befolkningen

Stoltenberg får støtte fra den georgiske utenriksministeren Tamar Beruchashvili.

– Dette er det viktigste resultat av den støttepakken som Georgia fikk løfte om i forbindelse med NATO-toppmøtet i Wales i fjor, sier Beruchashvili og fortsetter:

– Det er et felles prosjekt mellom NATO og Georgia, men vil også bli åpen for andre partnere og vil derfor være et bidrag fra Georgia for å styrke den europeiske sikkerhet.

– Men russerne ser annerledes på dette?

– Ja, det er klart at Russland har et annet syn på dette, men vi har en klar forpliktelse mot en europeisk-atlantisk orientering i vår utenrikspolitikk. Dette har vi sterk støtte i befolkningen, og målet er på sikt å bli fullt medlem av NATO, sier den georgiske utenriksministeren.

Georgias utenriksminister Tamar Beruchanshvili

Den georgiske utenriksministeren Tamar Beruchashvili sier at målet er på sikt å bli fullt medlem av NATO.

Foto: Morten Jentoft / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.