NRK Meny
Normal

Narkokrigens uskyldige ofre

Guadalupe Reyes opplevde at datteren forsvant – trolig bortført og drept av narkotikakartellene i Mexico. De siste årene har minst 7000 kvinner sporløst forsvunnet. Nå håper mødrene at pavebesøket i landet kan hjelpe dem.

Mexico Pope Violence Guadalupe Reyes

HÅPER PÅ SVAR: Guadalupe Reyes minnes datteren Mariana Yanez som forsvant fra hjembyen i Mexico i 2014.

Foto: Dario Lopez-Mills / Ap

Mexico Pope Violence Mariana Yanez

Bilder og eiendelene til Maria Yanez holder liv i minnene om en forsvunnet datter.

Foto: Dario Lopez-Mills / Ap

– Du får ikke sove. Du klarer ikke å spise eller drikke, fordi det er en følelse av enorm desperasjon å miste en datter, sier Guadalupe Reyes til nyhetsbyrået AP.

Siden datteren forsvant har hun følt et enormt savn. Hun bor i Ecatepec, som er en kriminelt belastet forstad til Mexico City.

18 år gamle Mariana Yanez skulle bare ut for å kopiere noen papirer til en skolesøknad en septemberkveld i 2014. Hun kom aldri hjem, hun var sporløst forsvunnet.

Guadalupe Reyes har forsøkt å få svar på hva som skjedde med datteren. I juni 2015 ble Guadeloupe ringt opp av politiet som fortalte henne at datteren var funnet drept, innpakket i en sekk på bredden av en forurenset elv som renner gjennom Ecatepec.

Håper datteren lever

Men hun fikk aldri se noen bevis på at det var datteren de hadde funnet. Ingen er pågrepet for drapet, og saken ble ikke skikkelig etterforsket av politiet. Guadalupe stoler ikke på politiet.

– Det er en følelse av maktesløshet ikke vite hvor hun er, eller om hun fortsatt er i live, sier hun.

MEXICO-FEMICIDES

LETER FORTSATT: Guadalupe Reyes, i midten av bildet, har forsøkt å få svar på hva som har skjedd med datteren. Her er hun på en gravlund i Nextlalpan der det ble avdekket en massegrav. Hun stoler ikke på politiets etterforsking etter at datteren forsvant.

Foto: OMAR TORRES / Afp

Flere tusen kvinner forsvunnet

Historien til Guadalupe Reyes er dessverre ikke unik. Over 7000 kvinner har forsvunnet i Mexico siden 2005, halvparten av dem var under 18 år. Mange blir bortført av de mektige og ekstremt voldelige narkokartellene, og blir brukt som sexslaver eller solgt til prostitusjon.

Få blir pågrepet eller dømt for drapene og kidnappingene. De pårørende stoler ikke lenger på myndighetene som de mener har tette bånd til kartellene.

Ba paven om hjelp

POPE-MEXICO/ Pope Francis leads a mass in Ecatepec

STOR MESSE: Pave Frans holdt messe for flere tusen tilhørere i Ecatepec.

Foto: OSSERVATORE ROMANO / Reuters

I midten av februar var Pave Frans på besøk i Mexico. Han holdt messer i flere belastede byer og forsteder under besøket. I tillegg hadde han møter med president Enrique Pena Nieto, som ble valgt på et program om å bekjempe narkotikakriminaliteten i landet.

De pårørende etter narkotikavolden håper besøket kan få myndighetene til å jobbe hardere for å nedkjempe de mektige narkotikakartellene.

Flere pårørendegrupper ba om et møte med paven, men hverken Guadalupa Reyes eller noen av de andre pårørende fikk audiens under det fem dager lange besøket.

Likevel ga besøket håp. Paven er opptatt av arbeidet mot narkotikakriminalitet, og tok opp tema i flere av talene han holdt i Mexico.

Pave Frans mener roten til mange av problemene er politikere som beriker seg selv på bekostning av flertallet.

– Dermed beredes grunnen for korrupsjon, narkotikakriminalitet, vold og drap. Det fører til lidelse og stanser utviklingen, sa paven i en av talene.

TOPSHOT-MEXICO-POPE-VISIT

POPULÆR PAVE: Pave Frans vinker til befolkningen i Ecatepec før han skal holde en stor friluftsmesse. Paven besøkte noen av Mexicos mest belastede områder i løpet av sitt besøk til verdens nest mest folkerike katolske land.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt