Nå begynner slaget om Vest-Mosul: 750.000 sivile i fare

Slaget om Mosul har vart i 100 dager. IS holder fortsatt den vestlige delen av byen. Der er forholdene for sivile nå svært vanskelige og verre vil det bli.

Rundt 750.000 sivile befinner seg nå i Mosul, inkludert mange barn, ifølge FN. De står nå foran en mulig langvarig beleiring og dramatiske kamphandlinger.

KRIGEN FORTSETTER: Peter Hawkins fra Unicef sier situasjonen for sivile i Mosul allerede er "dramatisk og forferderlig".

– Et urovekkende antall sivile rammes, fordi de ikke kan flykte i sikkerhet. Hundre dager etter at offensiven startet har vi fremdeles ikke noen mulighet til å nå dem med hjelp, sier Flyktninghjelpens landrepresentant i Irak, Wolfgang Gressmann.

Wolfgang Gressmann, Flyktninghjelpens landrepresentant, Irak

IKKE TILGANG: Nødhjelpsorganisasjonene har ikke mulighet til å nå fram med hjelp, sier Wolfgang Gressmann fra Flyktninghjelpen

Foto: Flyktninghjelpen

Rundt 750.000 sivile befinner nå i denne delen av byen, inkludert mange barn, ifølge FN. De står nå foran en mulig langvarig beleiring og dramatiske kamphandlinger.

– Irakiske styrker forbereder en offensiv for å ta den vestlige siden av Mosul, sier generalløytnant Abdul Ameer Rasheed Yarallah i dag til en irakisk tv-kanal.

Det vil inkludere regulære regjeringsstyrker og de sjiamuslimske militsene.

Iraq Mosul

ØDELEGGELSE: IS ødela den kjente Younis-moskeen hvor det sies at profeten Jona fra Det gamle testamente er gravlagt.

Foto: Khalid Mohammed / AP

Hvor er Abu Bakr al-Baghdadi?

Terrorgruppa Den islamske staten har slått hardt ifra seg, især i begynnelsen av slaget. Erobringen av den østlige delen gikk imidlertid raskere på slutten. Irakisk militære sier det skyldes at IS` forsvarslinjer ble tynnet ut og takket være deres egne suksessfylte

IRAQ-UNREST-IS-BAGHDADI-CALIPH-FILES

DA: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærer kalifatet i den store Nuri-moskeen i Mosul 5. juli 2014

Foto: - / Afp

nattlige spesialoperasjoner mot IS` militære ledere.

Ett av byggene som de irakiske regjeringsstyrkene har kontroll over, er den store Al-Nuri-moskeen. Det var der IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte sommeren 2014.

Ingen kan si noe sikkert om hvor han og resten IS-lederne nå befinner seg. Det har i det siste kommet hyppige påstander om at han er såret i luftangrep, men dette er ikke bekreftet og kan være ledd i en psykologisk krigføring.

Iraq Mosul

NÅ: Irakiske regjeringssoldater har tatt moskeen tilbake.

Foto: Khalid Mohammed / AP

Amerikansk etterretning sa like før nyttår at de antok han var i live og at de hadde registrert at han flyttet på seg.

Høye tap

Mosul og særlig den vestlige delen har vært IS` hovedsete i Irak. Kampene ventes å bli minst like harde som de var i øst. De kostet for regjeringshæren. Tapstall offentliggjøres ikke, men det antas at rundt 1 600 soldater ble drept i den innledende fasen.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL-MOOD

EROBRET: Øst-Mosul kontrolleres nå av regjeringsstyrkene, men prisen har vært høy.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

I tillegg har de kurdiske styrkene bidratt. Heller ikke de har offentliggjort tapstall for Mosul-slaget, men en minister sier at de ha tapt 1600 soldater siden krigen mot IS begynte.

Det finnes ikke presise tall for hvor mange IS-soldater som er drept, ikke heller for sivile inne i Mosul. Men det antas at minst 5 000 sivile er drept eller såret i løpet av de første 100 dagene slaget har stått.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt