NRK Meny
Normal

– Selv ikke bikkjer vil lukte på likene

President Robert Mugabe kaller statsminister Morgan Tsvangirai en tyv og ber ham og andre gå og henge seg hvis de ikke vil godta valgresultatet. – Selv bikkjene vil ikke lukte på likene av slike mennesker, mener presidenten.

Zimbabwes president Robert Mugabe (89) vil ikke la noen ta fra ham den omstridte seieren i presidentvalget. I dag talte han på et massemøte for krigsveteraner i hovedstaden Harare, den første offentlige talen siden valget 31. juli.

President Robert Mugabe holdt sin første tale siden presidentvalget for nesten to uker siden.

Zimbabwes president Robert Mugabe sparte ikke på kruttet da han holdt sin første tale etter nok et omstridt presidentvalg.

– De som ikke tåler å tape kan gå og henge seg, hvis de vil, sa Mugabe da han skulle hedre alle som falt i kampen for et selvstendig Zimbabwe under den årlige markeringen.

Det var trolig ikke mange som var til stede på massemøtet i Harare som ikke skjønte hvem presidenten siktet til.

– Selv bikkjene vil rynke på nesene av likene

Mugabe fikk ifølge landets valgkommisjon 61 prosent av stemmene ved presidentvalget som ble holdt for nær to uker siden. Statsminister Tsvangirai endte med kun 34 prosent.

Valget i Zimbabwe

Mugabe-tilhengerne hadde med seg budskap til Tsvangirai: 'Lær å tap med verdighet'...

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters
Valget i Zimbabwe

...og 'Obama, Zimbabwe vil aldri bli et nytt Chile'.

Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / Ap
Valget i Zimbabwe

...'Det er ære i innrømme nederlag'...

Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / Ap

I valget til parlamentet fikk Mugabes parti Zanu PF enorm fremgang fra skandalevalget i 2008 og sikret seg to tredjedelsflertall, mens MDC opplevde en tilsvarende tilbakegang.

Det er allment antatt at Tsvangirai vant presidentvalget for fem år siden og at MDC gjorde det svært godt – tross omfattende juks.

Statsministeren hevder at også valget i år er manipulert i kjent stil og har levert klage til grunnlovsdomstolen, som skal ta stilling til om valget skal underkjennes.

Dette mener Mugabe er noe stort tull og sier kritikerne må godta at han er en lovlig valgt president.

De kan takke ja eller nei, men folket har faktisk servert dem et ferdig tilberedt demokrati, sa presidenten.

– De kan begå selvmord, hvis de ønsker det, men selv bikkjer vil rynke på nesen av likene til slike mennesker, tordnet han, før den vanlige tiraden mot Storbritannia, den tidligere kolonimakten, kom.

– Valget har gjort skam på alle utlendinger som rakker ned på Zimbabwe, sa han blant annet.

– Vi kommer aldri til å gi fra oss denne seieren, tilføyde presidenten til stol jubel fra de som var til stede.

Tyven, tyven skal du hete ...

President Robert Mugabe og statsminister Morgan Tsvangirai sitter fortsatt formelt sammen i samarbeidsregjeringen som kom i stand etter krisen i 2008.

Men tonen dem imellom i dag vitner om et iskaldt samarbeidsforhold.

– Vi fant ut at vi delte bord og seng med tyver. Vi vil aldri gi tyvene makten til å styre, sa Mugabe og siktet åpenlyst til Tsvangirai og MDC.

Han hevdet at ikke statlige organisasjoner hadde «rigget» valget i 2008, slik at Tsvangirai og MDC «stjal» valget, men at Zanu PF nå «har gravlagt tyven i sin midte».

Statsministeren svarte presidenten med samme sjargong.

– Det eneste jeg kan få øye på i dag, er en nasjon som sørger over at så få stjeler så mye fra så mange. Men tyven etterlot seg så mange spor at vi vil avsløre det i klagen vi har sendt inn på vegne av folket, skrev Tsvangirai i en uttalelse.

Hevder valgmanntallet er fikset

Den store striden dreier seg om valgmanntallet. Det er der MDC hevder at størsteparten av jukset ligger.

MDCs advokater hevder at i nærheten av 870.000 navn var oppført flere ganger i manntallet, slik at de kunne stemme flere ganger.

Mellom Tsvangirai og Mugabe skilte det rundt 900.000 stemmer.

I tillegg fantes det over 100.000 personer som var over 100 år, som fortsatt stod oppført som registrerte velgere. Det fryktes at soldater og andre Mugabe-tro statsansatte stemte i deres navn.

I tillegg har den nasjonale valgkommisjonen innrømmet at ca. 300.000 velgere urettmessig ble avvist ved valglokalene og at rundt 200.000 personer kan ha fått ureglementert «stemmehjelp».

Den britiske avisen The Sunday Times skrev i helgen at Zanu PF betalte milliarder til et israelsk firma for å fikse til manntallet. Firmaet skal ha lovet Mugabe en seier på over 50 prosent.

Selv om Tsvangirai er statsminister i landet, har han blitt holdt på en armlengdes avstand når det gjelder valgforberedelsene. De har departementene som styres av Zanu PF og presidenten tatt hånd om.

Problemet for statsministeren og MDC er å legge frem god og overbevisende nok dokumentasjon på den påståtte manipuleringen og jukset, selv om de hevder å sitte på bevis.

Grunnlovsdomstolen har 14 dager på seg til å vurdere saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt