Mugabe gjenvalgt som president

Robert Mugabe vant 61 prosent av stemmene i presidentvalget mot sin største utfordrer Morgan Tsvangirai, ifølge Zimbabwes valgkommisjon.

Robert Mugabe

Robert Mugabe har sittet ved makten i Zimbabwe i 33 år. Nå er han valgt til minst fem nye år som president.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Morgan Tsvangirai røystar 31. juli 2013.

Statsminister Morgan Tsvangirai avviser valgresultat og sier han vil forfølge saken i retten.

Foto: JEKESAI NJIKIZANA / Afp

Mugabe (89) har sittet ved makten i landet i 33 år og skal altså nå få fem nye år i presidentstolen. Morgan Tsvangirai fikk 33,9 prosent av stemmene under presidentvalget.

– Robert Gabriel Mugabe fra partiet ZANU-PF er derfor valgt som president av Republikken Zimbabwe med virkning fra i dag, kunngjorde valgkommisjonens leder Rita Makarau på en pressekonferanse lørdag.

Tidligere i dag ble det klart at Mugabes parti ZANU-PF har vunnet over to tredeler av setene i Zimbabwes nasjonalforsamling under parlamentsvalget.

«Farse»

Zimbabwerne stemte onsdag både på kandidater til nasjonalforsamlingen og på president.

Dagens resultater blir omtalt av Mugabes største utfordrer, statsminister Morgan Tsvangirai, som en «farse». Han avviser de offisielle resultatene og hevder at han og hans parti MDC er de egentlige vinnerne.

– MDC vil heretter boikotte regjeringsinstitusjonene og vil gå rettens vei for å få omgjort de offisielle resultatene, sa Tsvangirai på en pressekonferanse lørdag.

EU bekymret

Catherine Ashton

EUs utenrikssjef, Catherine Ashton, sier unionen er bekymret over valgprosessen i Zimbabwe.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Observatører fra Den afrikanske union (AU) har erklært at valget var fritt og rettferdig, mens utsendinger fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) ikke har konkludert like tydelig.

En zimbabwisk organisasjon, ZESN, har imidlertid hevdet at mange velgere i byene ble avvist i valglokalet. Tsvangirai henter mye av sin støtte i byene. Samtidig har det blitt meldt at to millioner mennesker som ikke lenger lever, befant seg i valgmanntallet.

Også EU har uttrykt sin bekymring over mangelen på gjennomsiktighet og de påståtte uregelmessighetene under valget i det afrikanske landet. EUs endelige dom over rettferdigheten av valget vil være avgjørende for om unionen vil fortsette å lette på sanksjonene den har innført mot Zimbabwe og Mugabe.

– EU vil i tiden fremover følge utviklingen i Zimbabwe nærme og jobbe tett med sine internasjonale samarbeidspartnere, sa EUs utenrikssjef, Catherine Ashton lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt